Boere, ki se je SS-u pridružil pri 18 letih, je eden izmed zadnjih, proti katerim je v Nemčiji potekal proces zaradi zločinov med 2. svetovno vojno. Foto: EPA
Boere, ki se je SS-u pridružil pri 18 letih, je eden izmed zadnjih, proti katerim je v Nemčiji potekal proces zaradi zločinov med 2. svetovno vojno. Foto: EPA

Boera, ki je na invalidskem vozičku, so z ambulantnim vozilom iz doma za ostarele v Nemčiji prepeljali v bolnišnico v zaporu. 90-letnika je nemško sodišče marca 2010 obsodilo, potem ko je priznal uboje. Nemško sodišče je nato zavrnilo pritožbo proti zaporni kazni, zdravniški izvedenec pa je dejal, da je 90-letnik dovolj pri močeh za prestajanje kazni v "primerni" ustanovi.

Med sojenjem na sodišču v Aachnu je Boere priznal, da je leta 1944 ubil lastnika prodajalne koles, farmacevta in člana odporniškega gibanja, a je poudaril, da je samo izvrševal navodila in da bi ga ustrelili, če jih ne bi izpolnil.

Na Nizozemskem obsojen že leta 1949
"Leta 1944 nisem menil, da sem zakrivil zločin. Danes po 65 letih seveda stvari vidim v drugačni luči," je povedal. Tožilstvo je trdilo, da se je Boere prostovoljno pridružil SS-u po zasedbi Nizozemske leta 1940. Sodnik Gerd Nohl je dejal, da so bili trije umori izvedeni "povsem naključno".

Boere je bil rojen v Nemčiji nizozemskemu očetu in nemški materi, a je odraščal v Maastrichtu na Nizozemskem. Leta 1947 je pobegnil iz zapora v vojaškem taborišču na Nizozemskem in pobegnil v Nemčijo, kjer je nato živel.

Sodišče v Amsterdamu ga je že leta 1949 v odsotnosti obsodilo na smrt, pozneje pa so kazen spremenili v dosmrtno ječo. Kazni ni nikoli služil, ker ga Nemčija ni hotela izročiti Nizozemski. Nemško sodišče je v 80. letih 20. stoletja odločilo, da sojenje na Nizozemskem ni bilo pravično, ker Boere ni bil navzoč. Aprila 2008 so ga zaradi umorov obtožili tudi v Nemčiji.