Foto:
Foto:
Po letu in pol premirja so v Slonokoščeni obali znova izbruhnili nemiri.

Pozval je k ustavitvi nemirov, ki so izbruhnili po francoskih povračilnih napadih. Francoska vojska je izjavila, da ne namerava strmoglaviti predsednika, želi le zagotoviti varnost za francoske državljane.

Uporniška skupina Nove sile, ki nadzira severni del Slonokoščene obale, pa je zahtevala odstop predsednika Laurenta Gbagba, saj meni, da bo to pripomoglo k razjasnitvi razmer na političnem področju.

Novi protesti v Abidžanu
V Abidžanu se je zjutraj zbralo več sto protestnikov, potem ko jih je državni radio pozval, naj z živim ščitom zavarujejo Gbagboja. Predstavnik bližnjega hotela je dejal, da se ljudje zbirajo pred francoskimi enotami, ki so okrepile prisotnost v mestu. Francoski vojaki so množico skušali razgnati s streljanjem v zrak.

Gbagbojev predstavnik je sporočil, da bi morala Francija umakniti oklepna vozila z ulic Abidžana in tako umiriti napetosti. Francoska vojska je včeraj zasedla letališče in glavne strateške točke, na ulice Abidžana pa razporedila vojake. Francoske oblasti in predstavniki ZN-a so sicer sporočili, da je bilo ponoči v državi razmeroma mirno.

Francija je v soboto uničila dve letali in pet helikopterjev Slonokoščene obale, potem ko so vladne sile napadle francoske vojake in jih devet ubile.

Chirac: Francija zaveznica
Francoski predsednik Jacques Chirac je na govoru policijskim kadetom v Nimesu dejal, da je Francija zaveznica Slonokoščene obale, ki upa, da bo država ponovno našla pot do narodne sprave.

Kljub temu je Francija v varnostnem svetu Združenih narodov začela uradno lobirati za sprejem resolucije o prepovedi prodaje orožja Slonokoščeni obali. Pariz se zavzema tudi za nekatere druge ukrepe, kot je prepoved potovanj v tujino za vladne predstavnike in zamrznitev finančnih sredstev te države v tujini. Varnostni svet naj bi o resoluciji glasoval še ta teden.


Svoje mnenje o nemirih v Slonokoščeni obali lahko izrazite na forumu.