Kot poročajo ameriški mediji, so ladjo Dali z vlačilci začeli vleči proti pristanišču v Baltimoru.

Poveljstvo, ki so ga vzpostavili za odziv na nesrečo, je sporočilo, da bo kompleksna operacija trajala približno 21 ur, v njej pa sodelujejo obalna straža, inženirski korpus ameriške vojske, ministrstvo za okolje zvezne države Maryland in druge agencije.

Poveljstvo je navedlo, da so ladjo Dali znova splavili ob visoki plimi in jo začeli premikati okrog 13. ure po srednjeevropskem času.

Ladja ladjarskega podjetja Maersk, ki je plula pod singapursko zastavo, je od nesreče 26. marca blokirala eno najprometnejših ameriških pristanišč. Premik skoraj 300-metrske kontejnerske ladje je pomemben korak pri ponovnem odprtju ključne pomorske poti. Zaradi nesreče je bilo pristanišče zaprto, čeprav so začasni kanali omogočili nekaj prometa v Baltimore in iz njega.

Strokovnjaki za rušenje so prejšnji teden z eksplozivom odstranili dele porušenega jeklenega mostu, v katerega je trčila ladja, na kateri je do zdaj ostalo 21 članov posadke. Iz ladje so potem izčrpali približno 4,7 milijona litrov vode, s katero so jo napolnili, da bi jo stabilizirali.

Pristanišče Baltimore je ključno za uvoz in izvoz avtomobilov. Prek njega je šlo lani 850.000 vozil.

FBI je aprila sprožil kazensko preiskavo incidenta, preiskavo vodi tudi Nacionalni odbor za varnost v prometu. V preiskavi naj bi med drugim skušali ugotoviti, ali je posadka ob izplutju iz pristanišča vedela, da je z ladjo nekaj narobe. Do zdaj so ugotovili, da je bil na ladji tik pred trčenjem v most izpad elektrike, zaradi česar je ni bilo mogoče voditi.