Zaradi nekaj protestnikov so se miroljubni protesti spremenili v nasilne. Foto: EPA
Zaradi nekaj protestnikov so se miroljubni protesti spremenili v nasilne. Foto: EPA

Središče Ria je bilo priča miroljubnemu protestu, ki se ga je udeležilo 10.000 ljudi. Ob mraku je peščica protestnikov začela z zažigalnimi steklenicami obmetavati državna poslopja in policija se je odzvala s solzivcem. Podoben protest v Sao Paulu se je prav tako končal s spopadom med policijo in protestniki.

Brazilski učitelji si že dva meseca prizadevajo za povišanje plač. Oblasti po drugi strani zatrjujejo, da so ustregle številnim zahtevam protestnikov, še posebej na področjih, kot sta zdravstvo in šolstvo, poroča BBC.

Varnostne razmere so velik izziv za brazilske oblasti, ki jih v prihodnjih dveh letih čaka velik zalogaj. Najprej bo južnoameriška velesila drugo leto gostila svetovno nogometno prvenstvo, nato pa bodo leta 2016 v Riu potekale še poletne olimpijske igre.

Za nasilje na tokratnih protestih naj bi bili odgovorni anarhisti, ki so napadli banke in bankomate. Na prometni aveniji v Riu so zažgali tudi avtobus.

"Brez policije ni nasilja, ki pa izbruhne vedno, ko se pojavijo," je dejal 23-letni anarhist in povedal, da je prišel pripravljen, saj policiji ne more zaupati.

Izgredi v Braziliji
Izgredi v Braziliji