Ekipa podmornice ob prihodu na kopno. Foto: EPA
Ekipa podmornice ob prihodu na kopno. Foto: EPA
Reševalci so podmornico potegnili na površje 75 kilometrov južno od mesta Petropavlovsk na Kamčatki. Foto: EPA
Britanski Škorpijon je podmornico rešil jeklenih vrvi, v katere se je zapletla 190 metrov pod morsko gladino. Foto: EPA

Vsi ujeti podmorničarji, ki so bili tri dni soočeni z nizkimi temperaturami okrog 6 stopinj Celzija in pomanjkanjem kisika, so iz podmornice splezali sami brez dodatne pomoči reševalcev.

Po besedah predstavnika ruske mornarice Vladimirja Pepeljaeva je vseh sedem mož v zadovoljivem zdravstvenem stanju. Po trditvah britanskih predstavnikov, ki so pomagali pri reševanju, so imeli mornarji še za 12 ur kisika. Ruski reševalci so posadko takoj ob splavitvi podmornice odpeljali na opazovanje v bolnišnico v vzhodnopacifiško pristanišče Petropavlovski Kamčatki. Tam naj bi jim nudili zdravstveno pomoč zaradi morebitne podhladitve in pomanjkanja kisika.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je vsem, ki so sodelovali pri reševalni akciji, zahvalil za njihovo pomoč. Hkrati je obrambnega ministra Sergeja Ivanova zadolžil, da opravi preiskavo o okoliščinah incidenta.

Britanska pomoč
Pri reševanju posebne podmornice AS-28, ki je tudi sama namenjena reševanju, je pomagalo posebno britansko daljinsko vodeno podvodno plovilo Škorpijon, ki je iz propelerja podmornice odstranilo kable podmorske nadzorne antene, kar je bil tudi vzrok nesreče. Škorpijon je bil pod vodo več ur.

Podmornica AS-28 se je potopila v torek, ruske oblasti pa so mednarodno pomoč zaprosile šele naslednji dan, zato so ponovno deležne kritik kot ob reševanju Kurska pred petimi leti.