Preiskovalci na enem od krajev zločina. Foto: Reuters
Preiskovalci na enem od krajev zločina. Foto: Reuters

Gre za enega najhujših množičnih pobojev v zgodovini moderne Kanade, poroča Reuters.

Smrtne žrtve in ranjence so našli na 13 lokacijah v staroselski skupnosti James Smith Cree Nation, v kateri na redko poseljenem območju živi približno 3400 ljudi, ki se pretežno ukvarjajo s kmetijstvom, lovom in ribolovom.

Policija je prebivalcem dejala, naj se skrijejo, medtem ko poteka obsežna iskalna akcija za napadalcema. Osumljenca so identificirali kot 30-letnega Mylesa Sandersona in 31-letnega Damiena Sandersona, ki sta oborožena in na begu.

Osumljenca sta bila nazadnje opažena v črnem avtomobilu nissanu rogue v mestu Regina, približno 320 kilometrov južno od lokacije napadov na staroselsko skupnost James Smith Cree Nation in vasi Weldon, je sporočila policija.

"Ne zapuščajte varne lokacije. Bodite pazljivi, koga spuščate v svoj dom," je na Twitterju sporočila območna policija, ki je v iskanju osumljencev vzpostavila nadzorne točke.

Grozljiv zločin v Kanadi

Nagib napada neznan

Nagib napadalcev še ni znan. "Zdi se, da so bile nekatere žrtve morda tarče, nekatere pa morda naključne. Tako da bi bilo govoriti o nagibu v tem trenutku zelo težko," je na novinarski konferenci sporočila Rhonda Blackmore, poveljujoča častnica kanadske kraljeve policije Saskatchewan.

Damien Sanderson (levo) in Myles Sanderson sta glavna osumljenca za napad. Foto: AP
Damien Sanderson (levo) in Myles Sanderson sta glavna osumljenca za napad. Foto: AP

Voditelji staroselske skupnosti menijo, da je napad povezan z nedovoljenimi drogami. "To je uničenje, s katerim se soočamo, ko škodljive nezakonite droge vdrejo v naše skupnosti," je dejala Federacija suverenih domorodnih narodov, ki zastopa 74 staroselskih skupnosti v Saskatchewanu.

Maja letos so Mylesa Sandersona v okviru programa Saskatchewan Crime Stoppers, ki spodbuja javnost k sodelovanju s policijo, uvrstili na seznam ljudi, ki so "nezakonito na prostosti". Več podrobnosti o tem ni znanih.

Trudeau zgrožen nad napadom

V skupnosti so razglasili izredne razmere. Prebivalci provinc Saskatchewan, Manitoba in Alberta, gre za območje, veliko kot približno polovica Evrope, so na mobilne telefone prejeli sporočilo s svarilom o iskanju nevarnih oseb.

Premier Justin Trudeau je na Twitterju napad opisal kot "grozljivega in srce parajočega". "Šokiran in pretresen sem nad grozljivim napadom. Storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja." Dodal je, da je kanadska vlada staroselski skupnosti James Smith Cree Nation "pripravljena pomagati na vsak mogoč način".

Staroselsko prebivalstvo predstavlja manj kot pet odstotkov od približno 38-milijonskega kanadskega prebivalstva in trpi zaradi višje stopnje revščine, brezposelnosti in krajše pričakovane življenjske dobe kot drugi Kanadčani.