Protest na Univerzi v Michiganu. Foto: Reuters
Protest na Univerzi v Michiganu. Foto: Reuters

Protesti so se začeli na newyorški univerzi Columbia, potekajo pa tudi na številnih drugih univerzah, med katerimi so Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown. Policija je v sredo in četrtek zjutraj aretirala več kot 200 protestnikov na univerzah v Los Angelesu, Bostonu in Austinu, nato pa so se razširili na še več univerz.

V četrtek so protesti potekali že na več kot 20 univerzah. Na Univerzi v Austinu se je v četrtek znova zbralo okoli 2000 protestnikov, na univerzi Emory v Atlanti pa so aretirali 28 protestnikov, ki se niso želeli raziti.

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je zahtevala že več kot 34.000 smrtnih žrtev. Med drugim zahtevajo prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze, od univerz pa, da prekinejo stike z državo in podjetji, ki po njihovem mnenju služijo na račun konflikta.

Policija je v četrtek poostrila ukrepe proti protestnikom. Policisti so na eni od univerz uporabili paralizatorje, medtem ko so upravitelji nekaterih najprestižnejših univerz skušali zajeziti proteste. Univerza Columbia je protestnikom postavila rok za umik, a ga je pozno ponoči po krajevnem času umaknila in sporočila, da se pogovori med protestniki in vodstvom univerze nadaljujejo.

Na univerzi USC je bilo v sredo aretiranih več kot 90 ljudi. Foto: Reuters
Na univerzi USC je bilo v sredo aretiranih več kot 90 ljudi. Foto: Reuters

Na USC-ju aretiranih skoraj sto ljudi

Univerza Južna Kalifornija (USC) v Los Angelesu pa je zaradi protestov iz varnostnih razlogov odpovedala glavno podelitev diplom 10. maja. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, ne bodo mogli gostiti slovesnosti, na kateri se tradicionalno zbere 65.000 študentov, njihovih družinskih članov in prijateljev.

V kampusu so v sredo zaradi nedovoljenega vstopa na tujo posest aretirali najmanj 93 ljudi in ljudem, ki kampirajo, ukazali, da se odstranijo. Vodstvo USC-ja je na začetku meseca sporočilo, da muslimanska študentka Asna Tabassum zaradi varnostnih groženj ne bo mogla biti slavnostna govornica, poroča BBC.

V galeriji si oglejte fotografije s protesta na univerzi USC.

Predsednika ZDA Joeja Bidna je v četrtek v Syracusu v New Yorku pričakalo okoli sto protestnikov, ki so nosili napise "Genocid Joe" in podobne. Bela hiša je sicer sporočila, da Biden podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah in obenem obsoja antisemitizem.

Protesti med drugim potekajo tudi na Severozahodni univerzi v bližini Chicaga in na več univerzah v Washingtonu.