Krvavi spopadi v Sierri Leone naj bi zahtevali okoli 50.000 življenj. Foto: EPA
Krvavi spopadi v Sierri Leone naj bi zahtevali okoli 50.000 življenj. Foto: EPA

Taylor je prvi afriški voditelj, ki mu pred mednarodnim sodiščem sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Odgovornost za krutosti, ki so jih v sosednji Sierri Leone med državljansko vojno v letih 1991 in 2002 zagrešili uporniki Revolucionarne združene fronte (RUF), zanika.

Orožje za diamante
Pripadniki RUF-a so med državljansko vojno zagrešili številna grozodejstva, med drugim so bili znani po tem, da so svojim žrtvam z mačetami sekali roke in noge, zagrešili so številne umore, plenili so ter kot vojake uporabljali majhne otroke. Tožilci trdijo, da je bil glavni razlog za Taylorjevo vpletenost v spopade njegova želja po diamantih in drugih naravnih virih, v zameno za katere je upornike oboroževal.

Obtoženec bojkotiral začetek sojenja
Sojenje se je začelo junija 2007, a so ga preložili, ker je Taylor odpustil svojega odvetnika in bojkotiral začetek sojenja. Nadaljevalo se bo s pričanjem treh prič - Iana Smillieja, strokovnjaka za t. i. krvave diamnate, žrtve vojne iz Sierra Leone in Liberijca, ki naj bi pripadal ožjemu krogu Taylorja.

144 prič v dveh letih
Med sojenjem, ki naj bi trajalo skoraj dve leti, namerava tožilstvo uporabiti 144 prič, od katerih pa naj bi pred sodiščem pričala okoli polovica. "Žrtvam smo dolžni, da predstavimo priče pred sodiščem, da ne bi primera povsem oropali človeškega elementa", je odločitev o tako velikem številu prič pojasnil glavni tožilec sodišča za Sierro Leone Stephen Rapp.

T. V.