Srebrne medalje za papeževe goste so preteklost, vsaj za nekaj časa. Foto: EPA
Srebrne medalje za papeževe goste so preteklost, vsaj za nekaj časa. Foto: EPA

Kot poročanje verske informativne agencije povzema b92.net, je Vatikan razmišljal o odpuščanju dela zaposlenih, a so to opustili in le ne bodo zaposlovali novih ljudi namesto tistih, ki se bodo upokojili. Na vatikanskem plačilnem seznamu je 2.832 ljudi, v letošnjem proračunu, ki znaša 263 milijonov evrov, pa manjka 15 milijonov.

Varčevanje se bo kazalo tudi pri gostoljubju. Papež je do zdaj tujim gostom na sprejemu podarjal srebrne medalje, a to se bo končalo. Vsem organom papeške države je ukazano, naj pripravijo programe varčevanja, to pa se nanaša tudi na ozek krog okoli samega papeža.

Vatikanski mediji imajo 25 milijonov evrov odhodkov, med njimi največ Radio Vatikan, ki oddaja program v številnih jezikih. Oservatore Romano ima petmilijonsko izgubo.

50.000 nepremičnin Cerkve
Vatikan sicer veliko zasluži s prodajo muzejskih vstopnic, spominkov in poštnih znamk. V Rimu in okolici ima Vatikan 2.500 nepremičnin, ki jih oddaja, a se o prihodkih od tega premoženja podatki ne objavljajo. Vatikan ima sicer po švicarskih ocenah 200.000 hotelskih sob, vseh nepremičnin pa 50.000. Samo tiste v Angliji, Franciji in Švici so vredne 424 milijonov evrov. V samem Rimu je v Cerkvinem lastništvu 800 šol, 65 klinik in 43 internatov.

Podatki o Cerkvinih rezervah v gotovini, vrednostnih papirjih, delnicah in zlatu so sicer stari več let. Pred štirimi leti je imel Vatikan za 520 milijonov evrov delnic. Vatikanu finančno pomagajo tudi nadškofije, ki so to dolžne storiti v okviru svojih zmožnosti. Letno Vatikanu nakažejo 25 milijonov evrov.

Vatikan "molzel" novinarje
Ob papeževem obisku Mehike marca letos je novinarje presenetila t. i. vatikanska tarifa. Medtem ko je stala redna letalska karta 2.660 evrov, so morali novinarji za polet in možnost pogovora s papežem, njegovim tajnikom in spremstvom plačati 6.270 evrov.

Vatikan je razliko v ceni utemeljil s "pokrivanjem stroškov papeževega obiska".