Na Japonskem redno potekajo protesti proti uporabi jedrske energije. Na fotografiji današnji protest v Tokiu. Foto: EPA
Na Japonskem redno potekajo protesti proti uporabi jedrske energije. Na fotografiji današnji protest v Tokiu. Foto: EPA

V Tokiu se je zbralo 13.000 ljudi, nekateri pa so priložnost izkoristili tudi za zbiranje podpore za reševanje živali, ki so še vedno na območju, prepovedanem zaradi visokega sevanja, poroča rt.com.

"Boril se bom proti tistim, ki se vedejo, kot da se Hirošima, Nagasaki in Fukušima niso zgodili," je dejal prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Kenzaburo Oe. Boril se bo za preprečitev ponovnega zagona jedrskih reaktorjev, je dodal.

11. marca bosta namreč minili dve leti od potresa in cunamija, v katerih je umrlo približno 19.000 ljudi in ki sta povzročila nesrečo v jedrski elektrarni v Fukušimi. Ta nesreča je bila označena za najhujšo jedrsko nesrečo po tisti v Černobilu. Domove okoli elektrarne je moralo zapustiti okoli 160.000 ljudi.

Novi premier za jedrsko energijo
Po nesreči sta bila na Japonskem zagnana le dva jedrska reaktorja, za to pa so delno zaslužni tudi neprestani protesti po državi. A izvolitev novega premierja Šinza Abeja konec lanskega leta lahko to spremeni. Njegova stranka je namreč projedrska, poleg zagona obstoječih reaktorjev pa v stranki zagovarjajo tudi gradnjo novih.

Pred kratkim je bilo objavljeno, da ima Japonska načrte za ponovni zagon šestih reaktorjev do konca leta 2013. A 70 odstotkov prebivalcev Japonske želi prenehati uporabljati jedrsko energijo do leta 2030. Nesreča je namreč prekinila mit o varnosti jedrske energije v japonski kolektivni zavesti, še piše rt.com.

V ponedeljek bo sicer vložena tožba zoper vlado in podjetje Tepco, upravljavca elektrarne v Fukušimi, v kateri je zahteva, da se naravno okolje in domovi v njem, tako za živali kot ljudi, vrnejo v stanje pred nesrečo. "Ne moremo verjeti, da vlada razmišlja o ponovnem zagonu reaktorjev po grozoviti škodi in človeškem trpljenju, ki ju je nesreča povzročila," je dejal odvetnik Izutaro Managi.

Za nedeljo se napoveduje nov protestnih shod.