Premier je bil po napadu vidno pretresen. Dejal je, da je 'čudež, da ni izgubil očesa'. Foto: Reuters
Premier je bil po napadu vidno pretresen. Dejal je, da je 'čudež, da ni izgubil očesa'. Foto: Reuters
Stran na Facebooku v podporo 'tipu, ki je kresnil Berlusconija'. Foto: MMc RTV SLO
Berlusconi okreva po napadu

Naj spomnimo: med političnim shodom v Milanu je 73-letnega Silvia Berlusconija napadel protestnik, ki mu je v obraz zalučal do danes še neznani predmet tako močno, da se je premier z okrvavljenim obrazom zgrudil na tla. Na posnetkih so vidne rane pod očesom, na zgornji ustnici in bradi.
Napadalec je Berlusconiju izbil dva zoba in mu zlomil nos. Premier je izgubil tudi kar precej krvi, zato so ga zadržali v bolnišnici na opazovanju. Po poročanju zdravnikov bo za okrevanje potreboval več tednov.

Storilec psihični bolnik
Policija je zdaj izdala več podrobnosti o napadalcu in predmetu, s katerim je ta kresnil premierja, ko je ta ravno dajal avtograme svojim privržencem. Gre za 42-letnega Massima Tartaglio, ki ga že 10 let zdravijo zaradi psihičnih težav.
Tartaglia je za svoj napad na kontroverznega politika uporabil kar majhno, kovinsko spominsko repliko glavne mestne katedrale, Duomo di Milano.

"To je teroristično dejanje," je bil oster vodja skrajne desnice Umberto Bossi. Solidarnost z Berlusconijem in obsodbo nasilnega napada so nemudoma izrazili tudi predsednik republike Giorgio Napolitano, ki ga je Berlusconi le nekaj dni pred tem večkrat užalil, in prvaki opozicijskih strank. Eden izmed njih, Antonio Di Pietro, je dodal, da Berlusconi sam spodbuja sovražno ozračje.
Ni prvič
Gre namreč za politika, ki brez dlake na jeziku izreka sporne opazke (med njimi je tudi krilatica, da je ameriški predsednik Barack Obama lepo zagorel), je sredi umazane ločitve zaradi številnih skokov čez plot z 20-letnicami, nanj pa se zgrinjajo tudi obtožbe korupcije in utaje davkov.
Berlusconi je, nasprotno, na zborovanju ponavljal, da je on žrtev sovraštva in napadov. Ni se namreč zgodil prvič, da se je premier pobliže srečal s kakšnim izmed svojih številnih nasprotnikov. Leta 2004 ga je na silvestrovo neki turist na zborovanju na trgu Navona v Rimu udaril s fotoaparatom.
"Ne zdržimo več"
Italijanska javnost je razdeljena. Mnogim se zdi premier sramota za državo, klovn, drugi pa mu zvesto stojijo ob strani. Incident je že dobil svoj epilog na priljubljenem socialnem medmrežju Facebook, kjer iz ure v uro raste skupina, člani katere so oboževalci "quello che ha dato un cazzotto a Berlusconi", torej "tistega, ki je kresnil Berlusconija". Pripis: "Ne zdržimo več."
Berlusconi je na zborovanju najavil, da se bo na naslednjih parlamentarnih volitvah združil z desnico, ki jo vodita Daniela Santanché in Francesco Storace.

Berlusconi okreva po napadu