Dim nad Avdijivko. Foto: Reuters
Dim nad Avdijivko. Foto: Reuters

V Avdijivki, ki je znana po veliki tovarni koksa, saj leži v industrijskem središču Donbasa, so domačini dejali, da je že tako uničeno mesto v plamenih. "Spopadi trajajo štiri dni zapored," je dejal Vitalij Barabaš, vodja mestne vojaške uprave. "Imajo precejšnje rezerve osebja in opreme. Avdijivka je v celoti v plamenih. Streljajo in pri tem uporabljajo vse, kar imajo. Spet so zadeli bolnišnico, prav tako upravne zgradbe in center za prostovoljce," je dodal.

Med Ukrajino in Rusijo poteka tisoč kilometrov dolga fronta, spopadi so najhujši v vzhodnih ukrajinskih pokrajinah Doneck in Lugansk.

Ukrajinska vojska je s protiofenzivo, ki jo je sprožila junija, dosegla določen napredek na vzhodu, v bližini Bahmuta, in na jugu. Vendar pa ne gre za hiter napredek, kot je bil dosežen lani na severovzhodu in jugu države.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je dejal, da okrepljeni boji na vzhodu predstavljajo novo stopnjo v vojni in da "tako imenovano ukrajinsko protiofenzivo lahko štejemo za končano". Tudi predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da ruska dejanja pomenijo "novo ofenzivo", vendar pa so ZDA prepričane, da bo ukrajinska vojska odbila napad ruskih sil.

Orožje po morju in železnici v Rusijo?

ZDA so medtem Severno Korejo obtožile, da Rusiji dobavlja velike količine vojaške opreme za uporabo v vojni v Ukrajini. Kirby je dejal, da je Pjongjang v zadnjih tednih dobavil do 1000 zabojnikov opreme in streliva. Uradniki so objavili tudi fotografije 300 zabojnikov, ki so bili po njihovih besedah pripravljeni v mestu Nadžinu v Severni Koreji, nato pa so jih po morju in železnici prepeljali v skladišče na jugozahodu Rusije, nedaleč od meje z Ukrajino.