WikiLeaks nadaljuje razkritja o delovanju Cie. Foto: EPA
WikiLeaks nadaljuje razkritja o delovanju Cie. Foto: EPA

Danes objavljeni dokumenti kažejo, kako Cia vdira v priljubljene Applove produkte, da lahko vohuni za njihovimi uporabniki. Leta 2012 je tako razvila orodje, poimenovano "zvočni izvijač", s katerim lahko ugrabijo zagonski proces računalnika z zunanjih naprav, kot so recimo USB-ključki, pa čeprav je ta zaščiten z geslom. S tem naj bi bili v Cii sposobni na računalnikove glavne komponente vtisniti virus, ki ga ni mogoče izbrisati niti s formatiranjem diska računalnika.

Podoben virus, poimenovan "Nočno nebo", je Cia že leta 2008 razvila tudi za iPhone, Applov pametni telefon, a ga je lahko vnesla le fizično, običajno na nov telefon še pred prodajo. To naj bi Cia počela z vmešavanjem v dobaviteljsko verigo, kažejo objavljeni dokumenti.

WikiLeaks je tako že drugič ta mesec objavil dokumente, ki dokazujejo sposobnosti in metode Cie na področju vdiranja v računalnike, telefone, celo televizije z namenom zbiranja podatkov o njihovih uporabnikih. Dokumenti naj bi bili verodostojni, čeprav Cia tega ne želi potrditi, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po objavi prvega niza dokumentov 9. marca je bila sprožena obsežna preiskava, kako so dokumenti, ki bi morali biti strogo varovana skrivnost, prišli do WikiLeaksa. Nekateri so kot mogoč vir omenjali zasebne pogodbene sodelavce Cie.