Lukašenka nekateri imenujejo
Lukašenka nekateri imenujejo "zadnji evropski diktator". Foto: EPA

"Gre za tragedijo. Najbolj sočustvujem s starši usmrčenih moških, a jim žal ne morem pomagati," je v pogovoru za rusko televizijo RT dejal Lukašenko.

Prejšnji teden so beloruske oblasti usmrtile 26-letna tovarniška delavca Vladislava Kovaljova in Dmitrija Konovalova, ki sta bila obsojena zaradi bombnega napada na postaji podzemne železnice blizu Lukašenkovega kabineta v Minsku. V napadu aprila lani je bilo ubitih 15 ljudi, številni so bili ranjeni.

Novembra lani so dvojico obsodili na smrtno kazen, ki je bila v petek izvršena s strelom v tilnik. Tožilstvo na sojenju sicer ni našlo nobenega trdnega motiva za napad, zato je Evropska komisija pozvala Lukašenka, naj prekliče usmrtitve in uvede moratorij za smrtno kazen. Vse očitke je Lukašenko zavrnil in sojenje opisal kot "popolnoma transparentno".

Na sojenju se je Kovaljov izrekel za nedolžnega pri napadu in tožilcem pojasnil, da je zločin sprva priznal zaradi pritiska preiskovalcev, medtem ko je Konovalov priznal izvedbo napada.

Belorusija je edina evropska država, ki še izvaja smrtno kazen, zaradi česar je Lukašenkov režim že dolgo tarča kritik mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic.

Po podatkih organizacije Amnesty International (AI) je Belorusija leta 2011 usmrtila dva obsojenca.