Zlasti Američani in Britanci se vse pogosteje odločajo za volunturistične projekte. Mnogi si z njimi zapolnijo kar celo leto, tako da ni redko, da spoznate človeka, ki potuje okoli sveta - kot prostovoljec. Cena? Vse kaj prej kot zanemarljiva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zlasti Američani in Britanci se vse pogosteje odločajo za volunturistične projekte. Mnogi si z njimi zapolnijo kar celo leto, tako da ni redko, da spoznate človeka, ki potuje okoli sveta - kot prostovoljec. Cena? Vse kaj prej kot zanemarljiva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Idealen volunturizem: zahodni prostovoljci, ki se brez kulturnih trkov vklopijo v skupnost. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V eksotičnih deželah boste za tamkajšnje otroke prava atrakcija - in vaš fotoaparat. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sproščanje prostovoljcev po delavnem dnevu v udobnem hostlu v Svaziju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vse več ljudi, zlasti mladih, se odloča za prostovoljska potovanja. Odpotuješ v kako revno afriško, azijsko, južnoameriško državo, kjer te pričaka utečena prostovoljska infrastruktura in nastanitev.
Čez teden nato pomagaš v lokalni skupnosti (učiš ali animiraš otroke, zidaš, sadiš, hraniš živali ...), konci tedna so prosti za izlete in oglede, ob tem pa mnoge organizacije nudijo še daljše organizirane izlete. Ravno prav alternativno in varneje, kot če bi bili prepuščeni sami sebi.
Vse večja ponudba
Tipi tovrstnih potovanj so izjemno raznoliki, od takih, za katere ne potrebuješ posebne usposobljenosti ali veščin (denimo čiščenje kletk levov), do zahtevnejših (zdravstvene usluge). Začetki volunturizma segajo v 90. leta, ko je potovalna industrija razvila nišne proizvode in podjetja, ki so ponujala prostovoljske počitnice ljudem brez poprejšnjih izkušenj in ki so si za ciljno skupino vzela mlade s prostim letom (t. i. gap year).
Samo v ZDA se je za tovrsten tip počitnic odločilo že 55 milijonov ljudi, okoli 100 milijonov Američanov pa resno razmišlja, da bi se odpravili nanj.

Še ne tako dolgo nazaj so bile prostovoljske počitnice bolj krajši prostovoljski projekti kot pa počitnice. Torej, več dejanskega dela, manj tistega "prijetnega". A s povpraševanjem (ki so ga nedvomno vzpodbudili tudi različni zvezdniški PR-obiski revnih dežel) je zrasla tudi ponudba in danes je volunturizem že močno razvita dejavnost.
Učenje, sajenje, čiščenje
Ni več treba dolgega brskanja po spletu - že pregled različnih projektov na velikanih Gap ali I-to-i vam razkrije vse, kar vam srce poželi. V Kostariki čez teden pomagate ohraniti deževni gozd, za vikend pa se učite deskanja na valovih. V Afriki pomagate sirotam - in si od trdega dela odpočijete na plažah Mozambika. V Vietnamu učite otroke - in v prostem času plujete po sanjskih zalivih. Vse za primerno ceno, seveda. Kajti prostovoljstvo je ne le, da delate zastonj, za to delo dejansko plačate. In ne tako malo.

Zato v bistvu nič čudnega, da boste na tovrstnih projektih pogosto naleteli na kake britanske srednješolce, ki si vzamejo prosto leto pred univerzo, dobrodelna dejavnost in pomoč manj privilegiranim v državi tretjega sveta pa se sliši izjemno dobro tudi na prijavnici za elitne kolidže. Skeptiki izpostavljajo tudi to, da poslovne metode, ki se jih poslužujejo agencije (več pozornosti usmerjene v prostovoljca in njegove potrebe kot pa v prostovoljski projekt), dejansko izkoriščajo skupnosti, ki naj bi jim tovrstni projekti pomagali.
Včasih (beli, pogosto premožni) prostovoljci s svojim delom dejansko jemljejo delo lokalcem, ki bi bili za to isto delo plačani in bi jim kot tako pomenilo vir preživetja. Prostovoljske organizacije, ki ne postavljajo na prvo mesto okolice in družbe, sredi katere se lansirajo, si tamkajšnje prebivalstvo odtujijo in tako naredijo več slabega kot dobrega.
Cilj: Več vpletenosti lokalcev
Po drugi strani pa je včasih cinizem treba postaviti na stran. Nekatere prostovoljske agencije so dejansko postavili ljudje, ki jim je mar za lokalne skupnosti in ki jim je edini cilj pomagati, ne pa pri tem zaslužiti.
Če vas mika Afrika, je All Out Africa svetel zgled volunturizma: agencijo vodi Svazijec (resda belopolti, po soprogi pa ima v lasti eno tretjino te žepne južnoafriške države), ob posameznih zahodnjaških prostovoljcih pa zaposluje izključno lokalne prebivalce in cilj je te usposobiti za vsa dela znotraj družbe (prevozi, vodiči, vodje projektov ...). Ves zaslužek gre za nakup sredstev za domačine, med projekti pa so denimo zidanje šol in hiš, učenje v osnovni šoli, varstvo sirot ... - vse to v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo in popolnoma brez kakih zahodnjaških posegov.
Voluturizem ima svoje pasti, zna biti kontraproduktivno, če se ne ozira dovolj na lokalno skupnost in včasih dobiš občutek, da nekateri to počnejo iz napačnih razlogov. A v svoji najboljši luči je volunturizem inovativen način potovanja, pri katerem lahko precej bolje spoznaš lokalne navade in ljudi, vključno z njihovimi stiskami, kot če bi potoval s klasičnimi turističnimi ponudniki. Ciniki vas bodo pričakali povsod, a na vsakega, ki vas bo gledal postrani, se bo našel tak, ki se vam bo za vaš čas in predanost zahvalil.
V spodnji galeriji nekaj fotografij iz Svazija, kjer deluje volunturistična agencija All Out Africa.