'Ni, da ni', bi lahko dejali za muzej. Penisi vseh vrst pa tudi oblik se ponujajo kar sami od sebe. Foto: Uradna stran muzeja
'Ni, da ni', bi lahko dejali za muzej. Penisi vseh vrst pa tudi oblik se ponujajo kar sami od sebe. Foto: Uradna stran muzeja
Islandski falični muzej
Tudi luči so v slogu. Foto: Uradna stran muzeja

Muzej z uradnim imenom Islandski falični muzej, ki privablja staro in mlado, leži v obmorskem kraju Husavik, daleč stran od prestolnice Reykjavik.

Skrbnik muzeja je Sigurdur Hjartarson, ki je tam zaposlen že od odprtja leta 1974. V preprosti leseni hiški je spravljenih več kot 150 primerkov penisov in delov moških spolovil skorajda vseh sesalcev, ki živijo na otoku. Obiskovalci lahko tako občudujejo ogromnega velikana različnih vrst kitov in njihove sperme pa tudi penise tjulnjev, mrožev in delfinov.

Zastopane so seveda tudi kopenske živali, od jelenov in hišnih miši do hrčkov in ovnov - mogoče je videti penise vseh velikosti, vsi so skrbno ohranjeni v formalinu.

Nepopolna zbirka brez človeškega uda
Kljub ogromni zbirki pa so se mnogi vprašali: kaj pa človeški primerek? Hjartarson je zato pozval vse predstavnike moškega spola, naj se vendar opogumijo in po smrti darujejo svoj ponos muzeju. Oglasili so se štirje korenjaki: Pall Arason, Peter Christman, John Dower in Stan Underwood.

Najbolj resna je bila ponudba 85-letnega Islandca Arasona, ki je v odgovoru muzeju zapisal, da s ponosom svoj penis in moda daruje muzeju, poleg tega pa je direktorja muzeja zaprosil, naj mu njegov spolni organ po smrti čim prej odstranijo, da ga bodo lahko ohranili v erekciji. Njegovo pismo pravniki še proučujejo.

Prav posebni predmeti
V muzeju penisov, ki letno privabi okoli 3.500 obiskovalcev, pa ni vse le za gledati. V trgovini si lahko omislite kolebnico z ročaji v obliki penisa, obešalnike s kljukicami v podobi moškega spolnega organa, domov pa lahko odnesete celo korenjake islandskih mitoloških škratov.