Tusse s poslikavo nohtov v švedskih barvah. Foto: Reuters
Tusse s poslikavo nohtov v švedskih barvah. Foto: Reuters

Danes 19-letni Tusse, kot mu pravijo, se je rodil v Demokratični republiki Kongo, ko je bil star pet let, pa je družina skušala pobegniti iz države, ki jo je zajela vojna vihra. Pri tem je bil malček ločen od staršev in tri leta je s teto preživel v begunskem taborišču v Ugandi, preden so mu odobrili prošnjo azil na Švedskem.

"Tisto je bil povsem drug svet, življenje, ki ga ne privoščim nikomur. Težko je in polno skrbi. Vsak dan te skrbi. Bom imel zvečer kaj jesti? Bomo našli vodo? Bomo jutri še živi?" je svoje otroštvo opisal za Reuters. "To so skrbi, ki jih tukaj na Švedskem ne poznamo in to je čudovito," je dodal.

Začetki v cerkvenih in šolskih pevskih zborih

Otroštvo je preživel tudi med prepevanjem, predvsem v improviziranih cerkvenih pevskih zborčkih, kjer si je želel, da bi postal duhovnik, da bi lahko pel tudi solo. Svoji ljubezni se ni odrekel niti na severu, nadaljeval je prepevanje v šolskih in cerkvenih zborih ter nazadnje na tekmovanjih za glasbene talente, kjer je leta 2019 na Švedskem idolu tudi zmagal. "Imel sem dovolj tega, da se le odzivam, hotel sem biti spredaj," je pojasnil.

Želel je biti v ospredju. Foto: Reuters
Želel je biti v ospredju. Foto: Reuters

Pred nekaj leti je izvedel tudi, da so njegovi biološki starši še živi. "Odraščal sem z mislijo, da sta moja mama in oče izginila, nazadnje pa tudi umrla in ko sta nato vendarle uspela vzpostaviti stik z mano, je bila to res velika stvar. Prej je nekaj manjkalo v mojem srcu, nato pa sta ga prežela sreča in veselje," pripoveduje.

"Sin, ali lahko glasujem tudi iz Konga?!"

Mati je sicer medtem že umrla, oče pa je zanj stiskal pesti tudi med švedskim evrovizijskim izborom. "Klical me je in spraševal, če lahko glasuje tudi iz Konga. Pojasnil sem mu, da ne more, da stvari ne delujejo tako. On je odvrnil, naj to popravim in da lahko vse v Kongu prepriča, naj glasujejo zame," se smeji dolgolasi mladenič.

Z očetom sta načrtovala, da se bosta srečala tudi v živo, vendar jima je načrte prekrižala pandemija. Bo pa Tusse maja torej odpotoval na Nizozemsko, kjer bo Švedsko predstavljal s pesmijo Voices.

39 držav ...

Nastopil bo skupaj z našo predstavnico Ano Soklič, saj se bosta tako Švedska kot Slovenija v finale skušali prebiti iz prvega predizbora, ki bo v torek, 18. maja.

Drugi polfinalni večer bo 20. maja, veliki finale, v katerem so že gostiteljica Nizozemska in predstavniki t. i. velikih pet: Italija, Španija, Nemčija, Francija in Velika Britanija, pa 22. maja.

Ta teden so evrovizijski oder v Rotterdamu že začeli postavljati, prvi nastopajoči bodo prispeli 8. maja, sledijo vaje in generalke, za zmago pa se bo letos potegovalo 39 držav.

Sorodna novica Evrovizija zagotovo bo, in to z gledalci. A kako zagotoviti varnost?

... in nekaj tisoč gledalcev

Po dolgem času pa bomo v živo lahko spet slišali tudi aplavz. Nizozemske oblasti so namreč dovolile 3500 ljudi vsak večer, torej za oba polfinala, za veliki finale in šest generalk pred nastopi v živo.

Oblasti so dovoljenje izdale na podlagi pobude "Filelab Events", ki je pravna podlaga za izvedbo pilotnih dogodkov, s katerimi oblast ocenjuje, ali bi lahko znova odprli družbo, tudi industrijo prireditev.

Vsi obiskovalci bodo morali opraviti hitri test, da bi tako zagotovili, da med njimi ne bo okuženih z novim koronavirusom. "Za to in tudi za druge prireditve vlada po vsej državi odpira več kot sto točk za testiranje. Že maja bodo lahko opravili 400.000 hitrih testov na dan," je za oddajo Globus Televizije Slovenija pojasnil izvršni producent Pesmi Evrovizije 2021 Sietse Bakker.

Šport in kultura v obdobju pandemije