Bambie Thug se je v evrovizijski finale prebila s skladbo Doomsday Blue. Foto: Reuters
Bambie Thug se je v evrovizijski finale prebila s skladbo Doomsday Blue. Foto: Reuters

Bambie Thug (31) je na novinarski konferenci, namenjeni prvim desetim evrovizijskim finalistom, povedal_a, da je bila prisiljen_a spremeniti svojo poslikavo telesa – v srednjeveški keltski pisavi ogam je namreč prvotno izražal_a podporo priznanju Palestine ter pozival_a k prekinitvi spopadov.

"Zame je bilo zelo pomembno, ker sem za pravičnost in mir. Na žalost sem moral_a na zahtevo EBU-ja to sporočilo spremeniti v 'okronati čarovnico'" je Bambie Thug povedal_a na novinarski konferenci.

Neimenovana tiskovna predstavnica Evropske radiodifuzne zveze (EBU) je povedala, da je bil napis na telesu Bambie Thug med generalkami v nasprotju s pravili tekmovanja, katerih namen je, da zavarujejo nepolitično naravo dogodka. "Po pogovorih z irsko delegacijo je bil dosežen dogovor, da za nastop v živo spremenijo besedilo," je dodala.

EBU je že pred začetkom letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije opozoril, da v areni Malmö, kjer poteka letošnji evrovizijski izbor, ne bodo dovoljeni palestinske zastave in simboli.

A je njihovo pravilo kršil že eden prvih nastopajočih, povabljenec in nekdanji švedski evrovizijski predstavnik Eric Saade, ki je imel med nastopom okoli zapestja zavezano ruto kefijo, ki jo simbolno nosijo v podporo Palestini. EBU je v odzivu izrazil obžalovanje, da si je Saade okoli roke zavezal kefijo in "se odločil ogroziti nepolitično naravo dogodka".

Posnetek je nato EBU ukazal umakniti iz spletnih arhivov in uradnih družbenih omrežij.