Džamala je bila tudi gostja na Evroviziji 2022. Foto: EPA
Džamala je bila tudi gostja na Evroviziji 2022. Foto: EPA

Glasbenica je v pogovoru za britansko tiskovno agencijo PA dejala, da razume pozive javnosti k bojkotu Evrovizije – tovrstni pozivi se, kot je znano, pojavljajo že vse, odkar je EBU odločil, da bo izraelski javni televiziji dovolil sodelovati –, vendar si po njenem mnenju tega Ukrajina "ne more privoščiti".

Džamala, ki je na Evroviziji zmagala leta 2016 s skladbo 1944, ki je govorila o izgonu krimskih Tatarov, je, nasprotno, prepričana, da morajo ukrajinski glasbeniki biti "še glasnejši in še iznajdljivejši", da pritegnejo pozornost in jo usmerijo k ukrajinskemu boju, sploh zdaj, ko je svet "očitno naveličan" poslušanja o ruski invaziji v Ukrajini.

"Nekatere države si morda lahko privoščijo, da bi se odpovedale nastopu, mi pa ne. Sploh pa si ne moremo privoščiti tega zdaj, med vojno," je dejala Džamala in dodala: "Po svetu je trenutno veliko vojn, zato seveda ni lahko obdržati pozornosti, da se ljudje ne naveličajo naše vojne."

Ukrajino, kot je znano, letos na Evroviziji zastopata Alyona Alyona in Jerry Heil.

Kar nekaj glasbenikov je sicer pred odhodom v Malmö omenjalo možnost bojkota tekmovanja, na koncu pa si premislilo, saj so presodili, da to ne bi rešilo ničesar. Med tistimi, ki so o tem razmišljali, je bil tudi britanski predstavnik Olly Alexander, ki ga je k bojkotu pozivalo združenje Queers for Palestine. "Za razmislek o tem, kaj storiti, sem si vzel veliko časa. Trenutno sem prepričan, da nas moj odstop od tekmovanja ne bi nič približal našemu skupnemu cilju," je britanski pevec, ki bo v Malmöju pel pesem Dizzy, na družbenih omrežjih pojasnil, zakaj meni, da je prava odločitev, da vseeno nastopi.

Možnost bojkota so prvotno omenjali tudi predstavniki Irske (Bambie Thug), Danske (Saba) ...

Kot je znano, se Evrovizija 2024 začenja popoldne z dvema generalkama pred prvim polfinalom, v torek ob 21. uri pa bo na sporedu prvi polfinalni večer, v katerem se bo ob slovenski predstavnici Raiven za vstopnico v finale potegovalo še 14 držav oz. izvajalcev.