Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija je drugič v dveh letih uvrščena v finale za pesem Evrovizije. Raiven, ki je evropsko občinstvo prepričala s skladbo Veronika, sprva ni mogla verjeti, da se ji je zares uspelo uvrstiti v finale, a je obenem povedala: "To je eden najsrečnejših trenutkov v mojem življenju." Čeprav je uvrstitev presenetila številne, celo samo pevko, pa je večina spletnih odzivov na skladbo v tujini pozitivnih. Raiven je med najbolj zagrizenimi evropskimi ljubitelji vsakoletnega spektakla že v preteklosti veljala za evrovizijsko pevko, ki ji je (bil) nastop na največjem evropskem odru tako rekoč usojen. Tudi poznavalec in ljubitelj Evrovizije Alesh Maatko je prepričan, da sta za uspeh poskrbela v tujini tolikokrat opevana glas in stas pevke.

"Tako kot preštevilne druge je tudi mene presenetila uvrstitev v finale," priznava Maatko in dodaja, da ga je presenetila tudi hitra razglasitev slovenske predstavnice, kar dvakrat so namreč na Evroviziji Slovenijo razglasili kot zadnjo, deseto potnico v veliki finale. "To je bilo zelo stresno," se še spominja ljubitelj Evrovizije in dodaja, da je nad slovenskim uspehom še posebej presenečen, ker je o potnikih v finale glasovalo izključno ljudstvo, ki pa je tradicionalno zelo nepredvidljivo.

Raiven je uspelo!

Raiven je v polfinalu prepričala evropsko občinstvo, Maatko pa je prepričan, da so ljubitelji največjega evropskega glasbenega spektakla znali ceniti do zdaj vloženo delo Raiven in ekipe: "Težko je reči, kaj je pritegnilo tujino, saj imajo drugi narodi različne okuse in tudi drugačno glasbo. Zagotovo profesionalno dodelan glas in stas, navsezadnje pa je imela naša celotna glasbena točka zgodbo, za katero je ekipa precej garala zadnje mesece. Menim, da so opazili vse to."

Slovenija: Raiven - Veronika

Nazadnje, ko so v isti polfinalni skupini nastopile Slovenija, Hrvaška in Srbija, so vse tri ostale brez finalnega nastopa, na tokratni Evroviziji pa se je zgodilo prav nasprotno. Čeprav imata obe državi zajetno večje evrovizijske uspehe od slovenskih, pa je vsaj v zadnjih letih, ko se predstavnice držav v regiji redno uvrščajo v veliki finale, mogoče občutiti kolektiven dvig kakovosti vsakoletnih evrovizijskih skladb. Poleg tega Maatko vidi še nekatere druge razloge, zakaj tokrat tak uspeh teh držav: "Res je, da so nam ljudje in posledično skladbe iz regije bližje, saj v tem okolju živimo. Letošnji evrovizijski nastopi iz vseh treh držav so skrbno dodelani in profesionalni. Sicer pa je znano, Slovenci najraje pogledamo, kako je pri sosedih."

Srbija: Teya Dora - Ramonda

Stavnicam ne gre slepo zaupati

Evrovizijske stavnice so pomemben del majskega dogajanja, velikokrat točno napovedo zmagovalca, a se kdaj pa kdaj tudi močno uštejejo. Zlahka so napovedale zmagi Ukrajine in Švedske v zadnjih dveh izborih za pesem Evrovizije, tokrat pa največ možnosti za zmago napovedujejo našim južnim sosedom Hrvatom. Po trenutnih izračunih možnosti med različnimi stavnimi portali ima Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim 35-odstotno možnost, da osvoji glasbeno krono. Sledita Švica s 17-odstotno in Italija, ki tako rekoč vedno kotira zelo visoko, z 10-odstotno verjetnostjo za zmago. Tudi ljubitelj Evrovizije krono napoveduje hrvaškemu predstavniku, a obenem opozarja, da je tihi favorit za zmago znova Ukrajina.

Hrvaška: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim

Maatko meni, da so stavnice sicer dober kazalnik smernic, a so gotovo zmotljive: "Stavnice je treba jemati z rezervo. Po eni strani so neki pokazatelj okusov, po drugi strani pa so veliko breme za nastopajoče. Letos so stavnice za prvi predizbor zgrešile pri štirih državah – Sloveniji in Srbiji, ki jima niso bile naklonjene, ter Poljski in Avstraliji, ki so jim bile naklonjene. Po predizboru mi je kolega iz Avstralije dejal, da je stavil 500 evrov na avstralsko uvrstitev v finale, tako močno je namreč zaupal stavnicam. Na koncu je bil zelo razočaran, saj je izgubil precej denarja. Splošno gledano na pretekla leta pa se mi zdi, da so stavnice kar natančne. Lani so recimo zgrešile pri samo eni državi."

Avstralija: Electric Fields - One Milkali

Za dolgoročne uspehe najpomembnejši pravilen pristop

Stavni portali Sloveniji napovedujejo celo nekajodstotno možnost, da v finalu osvoji zadnje mesto, a kot kaže, priljubljenosti skladbe Veronika ne znajo oceniti prav dobro. Tudi Maatko napoveduje veliko boljšo uvrstitev naše predstavnice. "Menim, da bo Raiven nekje v zlati sredini. Strokovne komisije vendarle gledajo na glasbo in tu imamo prednost. Ljudstvo pa je bolj za šov, da se na odru dogaja. Seštevek obojega bo prinesel končni rezultat," je prepričan.

Čeprav je Slovenija v zadnjih nekaj letih bila na Evroviziji razmeroma uspešna, Maatko vidi še kar nekaj možnosti za trajno izboljšanje slovenskih uvrstitev na tekmovanju. V zadnjih šestih letih so se naši predstavniki (vključno z Raiven) v finale uvrstili štirikrat. V primerjavi s preteklimi leti je to lep uspeh. Odkar so v tekmovanje vpletli polfinalne izbore leta 2004, se je Sloveniji z devetnajstimi skladbami v finale uspelo uvrstiti zgolj sedemkrat. Maatko meni, da bo za odmevnejše uspehe v prihodnosti najpomembnejši pristop k tekmovanju. "Zdi se mi, da vsako leto tipamo, kaj bi, kako bi, kako ne bi, zakaj bi ... Na novo Evrovizijo 2025 bi se morali začeti pripravljati takoj po koncu letošnje."