Blišč največjega glasbenega tekmovanja na svetu je za ukrajinske predstavnike na Pesmi Evrovizije še kako daleč. Pevec Oleh Psiuk vodi 20-člansko skupino prostovoljcev, ki dobavljajo zdravila in ljudem pomagajo bežati pred vojno. Drugi član skupine pa služi v enoti teritorialne obrambe.

Skupina tako ne more uživati v stavnicah, ki jo postavljajo v vlogo glavnih favoritov za slavje v Torinu. "Ne morem uživati, medtem ko sem v skrbeh za svoje ljubljene. Vojna me je ločila od mojega dekleta. Od mene je oddaljena 300 kilometrov. Ne moreva se srečati, ker je zelo nevarno. Ona sedi v bunkerju, medtem ko sem jaz tukaj, sirene za nevarnost zračnih napadov pa nenehno tulijo," je povedal za Reuters.

Člani skupine vadijo ločeno, vendar se nameravajo kmalu srečati v Lvovu, da izpilijo podrobnosti za evrovizijski nastop s pesmijo Stefania. Za to je Psiuk dejal, da je med vojno postala himna Ukrajincev. "Ne glede na to, v kakšnih okoliščinah bomo šli na Evrovizijo, bom poskušal biti koristen za Ukrajino. Tudi če bo (vojne) konec v bližnji prihodnosti, vseeno ne bo lahko, ker bomo potrebovali veliko časa za obnovo. Država je v ruševinah."

Dejal je še, da je evrovizijska prepoznavnost priložnost za širjenje ozaveščenosti. "Če mislite, da se to ne bo zgodilo vaši državi, za to ni jamstev. Tudi mi smo mislili, da se nam to ne bo zgodilo. Zato naj se to čim prej ustavi. Želimo si, da bi v Ukrajini končno zavladal mir."

Sorodna novica Na vrhu evrovizijskih stavnic Ukrajina in Italija, slovenski LPS v ozadju

Kalush Orchestra namesto Aline Pash
Na ukrajinskem domačem izboru je najprej zmagala Alina Pash, a je nato sledila preiskava glede tega, ali je pred leti na polotok Krim potovala z letalom, kar je po ukrajinskih zakonih prepovedano. Ukrajinska televizija je Pash po pritožbi drugih nastopajočih izključila in se odločila, da v Torino pošlje skupino Kalush Orchestra, katerih pesem Stefania je nastala kot poklon materam.

Omenjeni zaplet se je zgodil še pred rusko invazijo na Ukrajino, po kateri je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) Rusijo izključila z letošnjega tekmovanja.