Ameriška vojska je sporočila, da je ponosna, da je glavni pokrovitelj festivala SXSW. Foto: AP
Ameriška vojska je sporočila, da je ponosna, da je glavni pokrovitelj festivala SXSW. Foto: AP

Pevka iz Londona je na Instagramu zapisala, da je šele zdaj izvedela, da je "supersponzor" festivala ameriška vojska, kar je zanjo nesprejemljivo.

"Bila sem zgrožena, ko sem videla na uradni strani SXSW-ja razpored dogodkov, kot so "vojaško navdihnjena joga" in "za vojsko primeren fitnes". Običajno so pokrovitelji glasbenih dogodkov povezani z glasbo, hrano ali pijačo, tako da je bilo to zame izjemno presenečenje – in tudi veliko razočaranje," je zapisala 25-letna glasbenica.

Kot je dodala, je med odraščanjem "videla trajne posledice, ki jih ima vojna na ljudi" in je "100-odstotno proti vojni".

Pojasnila je, da sta bila njena starša, ki sta se preselila v Veliko Britanijo iz Zimbabveja, otroška vojaka, zaradi česar je vojna zanjo "izjemno občutljiva in čustvena tema, o kateri zato zelo težko govorim". "Z vojno ne želim biti povezana na noben način," je poudarila.

"Imam to srečo, da moja ekipa mojo odločitev podpira, v nasprotju s številnimi drugimi neodvisnimi izvajalci, ki se zdaj bojijo, da jih čaka spletni napad in si zgolj želijo deliti svojo glasbo. To je bil ogromen spodrsljaj SXSW-ja in upam, da se bodo iz tega kaj naučili za v prihodnje."

Kot je še poudarila, ima zaradi odpovedi veliko finančno škodo, a da je bila to zanjo "lahka odločitev".

Chinouriri se je tako pridružila na desetine izvajalcem, kot so Kneecap, Lambrini Girls, Sprints, Scowl, Gel, Okay Shalom in Squirrel Flower, ki so odpovedali svoj nastop na festivalu v Austinu.

Festival pritegne vsako leto v Austin približno 300.000 obiskovalcev. Foto: AP
Festival pritegne vsako leto v Austin približno 300.000 obiskovalcev. Foto: AP

Festival spravno, guverner ima manj posluha

Festival SXSW je na omrežju X objavil, da spoštuje odločitve izvajalcev, manj posluha ima zanje teksaški guverner. "Adijo. Ne vračajte se. V Teksasu smo ponosni na ameriško vojsko. Če vam ni všeč, ne prihajajte sem," je zapisal guverner Greg Abbott na omrežju X.

Pri SXSW-ju so se naglo distancirali od njegovih izjav in zapisali, da pozdravljajo raznolika stališča in "popolnoma spoštujejo odločitev teh izvajalcev, ki uveljavljajo svojo pravico svobode govora".

A hkrati festival brani svojo pogodbo z ameriško vojsko, češ da je "del njihove predanosti postaviti v ospredje ideje, ki oblikujejo naš svet". "Obrambna industrija je bila zgodovinsko poligon za številne sisteme, na katere se danes zanašamo. Te institucije so pogosto pionirji novih tehnologij in menimo, da je bolje, da razumemo, kako bo njihov pristop vplival na naša življenja," so sporočili.

Glasbeni program SXSW-ja je izrazito alternativno naravnan. Foto: AP
Glasbeni program SXSW-ja je izrazito alternativno naravnan. Foto: AP

SXSW, ki se konča 16. marca, združuje film, glasbo in komedijo s poudarkom na alternativnih izvajalcih in filmarjih, vsako leto pa ga obišče 300.000 obiskovalcev.

Vojska "ponosna, da se lahko predstavi"

Izrael je po napadu palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra izvedel silovito vojaško operacijo v Gazi, kjer je bilo v petih mesecih ubitih že več kot 31.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok. ZDA so največji zaveznik Izraela in največji vojaški podpornik, ki tej državi vsako leto pošljejo za več milijard dolarjev orožja in druge vojaške pomoči.

In čeprav ameriška administracija Joeja Bidna vlado izraelskega premierja uradno poziva, naj "skuša zmanjšati število civilnih žrtev", ji istočasno pošilja bombe in drugo strelivo, s katerim izraelska vojska obstreljuje že povsem uničeno enklavo.

Organizatorji SXSW-ja so dejali, da je konflikt v Gazi "tragičen" in da bodo "še naprej podpirali človekove pravice za vse".

Ameriška vojska pa je za Newsbeat izjavila, da je "ponosna, da je pokrovitelj SXSW-ja in da se ima priložnost predstaviti, raziskovati nove ideje in vpoglede ter ustvarjati dinamična partnerstva med industrijami".