Joker Out na turkizni preprogi. Foto: EPA
Joker Out na turkizni preprogi. Foto: EPA

Vseh letošnjih 37 nastopajočih se je sprehodilo po zdaj že tradicionalni turkizni preprogi, vendar ni šlo le za nastavljanje fotografskim objektivom. Tekmovalci so odgovarjali na vrsto vprašanj o njihovem nastopu in vzdušju v Liverpoolu, tako svetovnim medijem in oboževalcem kakor tudi voditeljema dogodka Sam Quek in Timurju Mirošničenku.

Foto: Instagram Joker Out
Foto: Instagram Joker Out

Prva se je po preprogi sprehodila norveška predstavnica Alessandra, ki se bo predstavila s skladbo Queen of Kings. Primerno temu je nosila dolgo črno obleko in krono, pošalila se je, da je v Liverpoolu potekalo še eno kronanje. Norveška tekmovalka bo prva nastopila tudi v uvodnem polfinalnem večeru, povedala je, da je to zanjo še posebna čast. "Prevzeta sem že samo, ker sem tu. Komaj čakam na prvi polfinale," je povedala.

Novodobna Edith Piaf

Sledili so ji malteški predstavniki The Busker, njihov pevec pa se je odločil za turkizni plašč. S seboj so prinesli tudi saksofon, Quek pa se ni mogla upreti sugestiji, naj fantje malo zaigrajo. Z veseljem so ji ugodili. Za njimi se je med oboževalci sprehodila francoska pevka La Zarra, ki se zadnje čase hitro povzpenja na stavnicah. Njena skladba Endivement nekoliko spominja na legendo francoskega šansona Edith Piaf, vizualno pa meri na mešanico Audrey Hepburn in Marilyn Monroe. Njena pompozna črno-bela obleka z gromozanskim klobukom je voditeljema vzela sapo, sama pa je povedala, da je bilo njeno odelo prav posebej ročno izdelano za sprehod po turkizni preprogi.

Hrvatje znova šokirali

Hrvaška skupina Let 3. Foto: EPA
Hrvaška skupina Let 3. Foto: EPA

Potem ko so se predstavnikom sedme sile in liverpoolskim sončnim žarkom nastavili srbski, latvijski, portugalski in irski predstavniki, so pred voditelja stopili hrvaški predstavniki Let 3, ki so že pred Evrovizijo dvignili kar nekaj prahu. Pričakovano so pritegnili ogromno pozornosti, saj so se po stopnicah galerije sprehodili v krilih in plaščih, oblačilo pevca Zorana Prodanovića (Prlja) pa je bilo v barvah ukrajinske zastave potiskano s črkama "ŠČ". Preostali člani skupine so prav tako na svojih krilih nosili del imena evrovizijske skladbe, le da so bila njihova v barvah Hrvaške. "To je naš poklon," je povedal Prlja.

"Liverpool je čudovito mesto, zelo se zabavamo," je še dejal in dodal, da uživajo v vsaki sekundi evrovizijske izkušnje. Zasedba je nato na presenečenje vseh slekla barvite plašče, ostali so le v belih krilih.

Zmagovalka na stavnicah

Finski predstavnik. Foto: EPA
Finski predstavnik. Foto: EPA

Sledil je švicarski predstavnik Remo Forrer, ki je voditeljema pokazal novo tetovažo – napis z naslovom njegove skladbe Watergun. Za njim so se po preprogi podali izraelski in moldavski predstavniki, sledila pa je favoritinja na stavnicah, zmagovalka Evrovizije leta 2012 Loreen. Povedala je, da že čuti nekaj pritiska, še posebej zato, ker si želi s svojim nastopom med javnostjo vzbuditi posebne občutke.

Za njo so se pred novinarje podali predstavniki Azerbajdžana, Češke, Italije, Nizozemske in Finske. Njihov letošnji nastopajoči Kaarija s skladbo Cha Cha Cha kotira visoko, novinarje pa je prevzel s čudaško preobleko in karizmo, ki jo premorejo redki glasbeniki.

Joker Out na preprogo v sproščenem slogu

Slovenski oboževalci Evrovizije so nato morali čakati kar nekaj časa na prihod naše zasedbe Joker Out, ki so se ob zvokih skladbe Carpe Diem po globokem priklonu podali na turkizno preprogo v nekoliko bolj sproščenih, rokerskih, a zato nič manj elegantnih oblačilih. Bojan Cvjetićanin je povedal, da se je zasedbi uspelo med bivanjem v Liverpoolu udeležiti tudi kakšne zabave: "Prikradli smo se na zabavo nordijskih izvajalcev, k sreči nas je prepoznala gospa na vhodu, drugače nas ne bi spustila na zabavo." Na vprašanje, kateri predstavniki so jim najbolj všeč, diplomatsko niso odgovorili neposredno, a so povedali, da je to vedno odvisno od trenutnega vzdušja, saj je med nastopajočimi toliko različnih osebnosti. Mirošničenko je naše predstavnike vprašal tudi po tem, kaj točno pomeni shagadelic rock, Bojan pa je odgovoril, da so izraz "ukradli" seriji filmov Austin Powers.

Evrovizijski navdušenci. Foto: EPA
Evrovizijski navdušenci. Foto: EPA

"Vsi smo oboževalci teh filmov. Pomeni pa tisti naelektren občutek, ko stopiš na oder. Želimo, da se občinstvo počuti enako dobro, kot se mi na odru. Želimo, da so srečni in povezani drug z drugim." Pogovor je nanesel tudi na nedavno sodelovanje zasedbe z legendarnim Elvisom Costellom, frontman zasedbe pa je povedal, da v času umetne inteligence še vedno deluje, kot da so to samo sanje, zato se včasih še vedno uščipne in pričakuje, da se bo prebudil iz sna. "Za Evrovizijo smo se odločili, ker smo imeli občutek, da so nam letos zvezde še posebej naklonjene," je sklenil Cvjetićanin.

Pred četrtkovim nastopom zasedbe Joker Out na Evroviziji
Po turkizni preprogi pred nastopom za Pesem Evrovizije