Liverpoolska M&S Bank Arena običajno sprejme 11.000 ljudi, vendar bodo kapaciteto med Evrovizijo zaradi varnosti zmanjšali. Foto: Eurovision.tv
Liverpoolska M&S Bank Arena običajno sprejme 11.000 ljudi, vendar bodo kapaciteto med Evrovizijo zaradi varnosti zmanjšali. Foto: Eurovision.tv

Letošnji evrovizijski oder bo po navedbah BBC-ja pokazal, "kako lahko glasba preseže meje in združi ljudi". Veliki oder je zasnovan tako, da je videti kot "širok objem" okoli M&S Bank Arene, ki hkrati "odpira roke Ukrajini".

Združeno kraljestvo namreč izbor Evrovizije organizira v imenu Ukrajine, ki je zmagala na lanski prireditvi v Torinu, vendar zaradi vojne v državi ne more organizirati tekmovanja.

Odrsko podobo v izvedbi newyorškega Yellow Studio sestavljajo glavni oder, manjši oder sredi avditorija ter zelena soba, kjer se bodo izvajalci pripravljali na nastope ter spremljali glasovanje.

Organizatorji so sporočili, da bo letošnji izbor prvič potekal na ogromnem odru po vzoru dvoran za rockovske koncerte.

140-tonska konstrukcija za dva odra

Vodja produkcije Evrovizije James O'Brien z BBC-ja, ki je pred tem 13 let sodeloval pri podelitvi glasbenih nagrad MTV Europe Music Awards, je medijem predstavil edinstveni obseg letošnje izvedbe.

Glavni oder ima tako kar 950 kvadratnih metrov površine, zelena soba je velika 500 kvadratnih metrov, prostore pa osvetljuje več kot 3000 posebnih naprav.

V petih tednih gradnje odra bodo namestili 140 ton težko jekleno nosilno konstrukcijo ter 12,87 kilometra kablov za razsvetljavo, zvok, video- in posebne učinke. Oder bo segal vse do gledalcev, ki bodo sedeli ob straneh.

Oder naj bi simboliziral
Oder naj bi simboliziral "objem Ukrajini". Foto: Eurovision.tv

O'Brien je še povedal, da BBC pri pripravah sodeluje z ukrajinskimi strokovnjaki za razsvetljavo in snemanje ter da bodo uporabili posebno ukrajinsko opremo za kamero. Dodal je, da bo vključitev kulture te države v samo tekmovanje "zelo čustvena" in bo "zelo pomemben" del Evrovizije.

Kostume želijo reciklirati

Letošnje tekmovanje ima tudi trajnostno noto, saj želijo rekvizite in kostume znova uporabiti – prodati na dobrodelni dražbi ali pa vsaj reciklirati materiale, je sporočila izvršna direktorica podjetja ACC, ki upravlja liverpoolsko areno, Faye Dyer.

Letošnjega izbora se bodo udeležili predstavniki iz 37 držav. Veliki finalni evrovizijski večer bo 13. maja. Slovenijo bo letos zastopala skupine Joker Out s pesmijo Carpe Diem. S pesmijo v slovenski različici bo skupina nastopila na evrovizijskem polfinalnem večeru 11. maja.