Prve Michelinove zvezdice v Sloveniji bodo predstavili prihodnji teden. Foto: Shutterstock
Prve Michelinove zvezdice v Sloveniji bodo predstavili prihodnji teden. Foto: Shutterstock

"Gastronomija je eden ključnih produktov slovenskega turizma, s katerim smo v preteklih letih pridobili izredno pozornost svetovnih medijev in naziv evropska gastronomska regija," je poudarila direktorica STO-ja Maja Pak.

Spletni portal Taste Slovenia je po njenih besedah pomemben korak pri promociji gastronomske ponudbe Slovenije, vsebine na njem pa so obiskovalcem na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

"Na portalu je predstavljena bogata gastronomska tradicija Slovenije, ustvarjanja najboljših slovenskih kuharskih mojstrov, izpostavljena so gastronomska doživetja, dogodki, posebne zgodbe kuharskih mojstrov in pridelovalcev, restavracije ter znak Green&Safe," je povedala. Omenjeni znak odraža spoštovanje visokih varnostnih standardov v slovenskem turizmu po epidemiji novega koronavirusa.

Vzpostavitev novega portala je pozdravil tudi kuharski mojster restavracije Pavus Grad Laško in član mednarodnega združenja JRE Marko Pavčnik, ki je tudi sodeloval pri njegovi pripravi. "Gastronomija je pomemben del turistične izkušnje in za marsikoga tudi razlog za potovanje, zato se mi zdi ključno, da je vključena v promocijo oz. dodatno izpostavljena."

Kot poudarja, so se pri pripravi portala trudili upoštevati več vodnikov in lestvic, od katerih ima vsak svoje prednosti in pomanjkljivosti. "S portalom, ki združuje vse to, se te meje različnih meril nekako uravnovesijo in se tako poskuša v največji meri izogniti napakam ter dejansko poudariti tiste, ki resnično dobro delajo in soustvarjajo gastronomsko podobo Slovenije," je še pojasnil Pavčnik.

Prihajajo Michelinove zvezdice

Prihodnji torek pa slovensko kulinariko, kot pravijo, čaka še en pomembni mejnik, saj bodo predstavili prve Michelinove zvezdice. Pakova poudarja, da je to prelomni dogodek slovenske gastronomije, ki so ga čakali vrsto let.

Prihod Michelinovega vodnika je po njenih besedah uspeh slovenske gastronomije in priznanje vrhunski kakovosti, kreativnosti ter usmerjenosti v trajnost. "To pa je tudi priložnost za nagovarjanje najbolj zahtevnih gastronomskih gostov."