Pogovor Slavka Jeriča in Matevža Šaleharja - Hama, v živo na MMC. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor Slavka Jeriča in Matevža Šaleharja - Hama, v živo na MMC. Foto: MMC RTV SLO

Voditelj Slavko Jerič se je z Matevžem Šaleharjem - Hamom pogovarjal o dveh knjigah, in sicer avtobiografiji Keitha Richardsa Življenje in Hamovi pesniški zbirki Lubezen.

Gost je v dobro uro dolgem dogodku dvakrat prijel tudi za kitaro, najprej je zapel eno pesem Rolling Stonesov, za konec pa še eno svoje skupine Tribute 2 Love.

Vabljeni k branju in poslušanju

− celotnega pogovora z Matevžem Šaleharjem: avdio in video.

naročite se na podkast Številke; arhiv vseh oddaj iz devetih sezon.

"S številkami se igram že v naslovih albumov, moram reči, da imam očitno rad številke. Številke ne lažejo, so tisto, kar so. Besede pa so lahko v različnih kontekstih popolnoma drugačne," je v uvodu povedal Šalehar in zaiskril oči voditelja.

Sogovornika sta se strinjala, da je matematika vseprisotna tudi v glasbi, vendar je ta po mnenju Hama dolgočasna, saj komaj s človeškim pridihom preide na višjo raven. "Človek je neznanka v enačbi," je dodal.

"Za ljubezen potrebuješ najmanj dva"

V tokratni epizodi je čast izbora ene knjige pripadla gostu, ki se je s pomočjo knjige Življenje odločil pokukati za dimno zaveso ene največjih legend rocka, Keitha Richardsa. Priznal je, da mu je zaradi izbora kar malo žal, saj pravi, da mu je avtor bolj všeč, kot mu je bila knjiga. "Knjige naj prepusti bolj zbranim ljudem," je dodal.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Voditelj podkasta pa se je odločil, da bo s svojim izborom počastil gosta, odločil se je namreč podrobneje spoznati Hamovo pesniško zbirko Lubezen. "Tematsko se mi je zdelo primerno, da poveževa življenje in ljubezen. Življenje je ljubezen in ljubezen je življenje" je povedal Jerič.

Jerič:
Jerič: "Življenje je ljubezen in ljubezen je življenje." Foto: MMC RTV SLO

"Življenje je zelo dolgočasno brez ljubezni, a je z ljubeznijo lahko zelo naporno. Eno brez drugega, težko," je dodal Šalehar.

Hamove asociacije

Slavko Jerič je v tradicionalnem delu podkasta, v katerem gost pove, kar mu ob določeni besedi prvo pade na misel, izbral štiri skladbe, ki imajo v naslovu številko dve.


Skladba iz leta 1955 skupine Bill Haley & His Comets, Two Hound Dogs

Hamova asociacija: "Ne poznam skladbe, poznam pa njihovo najbolj znano skladbo, Rock Around The Clock."

Tudi The Rolling Stones so nekatero glasbo snemali na bakrene kolute, zato je Šalehar izpostavil njihovo mojstrstvo: "Če poslušaš njihove prve stvari, to je bilo mojstrsko, kar se tiče igranja. Skupina je morala priti in odigrati popolno. Dandanes zasedba pride, se napije, nekaj posname, potem pa se nekdo v studiu poti, da iz tega nastane album."

The Beatles, Two of us

Hamova asociacija: "Jaz bom zdaj šel. Beatli so bili super skupina, Stonesi so pa še."


Bruce Springsteen, Two Hearts

Hamova asociacija: "To je že skoraj moj logotip, na Springsteenu še nisem bil, ampak bom. Upam, da bom to doživel, ker je baje fantastično."

U2, Two Hearts Beat as One

Hamova asociacija: "Mislim, da so U2 krivi za to mojo dvojko. Pri njih mi je bilo všeč to, da imajo v imenu številko."

Dodatek, Hamo & Tribute 2 Love, Prva vrsta

Hamova asociacija: "Imam tudi dvojko v besedilu skladbe - ker za te stvari sta res potrebna dva."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mož redkih besed, razen v knjigi

Sogovornika sta nadaljevala pogovor o Richardsovi knjigi Življenje. "Richards je redkobeseden, čeprav v knjigi to zares dobro skriva. Takrat, ko pa nekaj pove, si to zapomniš, predvsem v intervjujih," je povedal Šalehar in dodal, da je ravno zaradi tega z zanimanjem bral knjigo: "Ko sem bral angleško različico knjige, sem ga prav slišal. Nato sem enkrat za rojstni dan dobil slovensko različico knjige, pa sem skoraj zažgal vse plošče Stonesov. Ni bilo dobro."

Gosta je presenetilo, da je zvezdnik skupine The Rolling Stones tako jedrnat v glasbi in intervjujih, knjiga pa se bere zelo počasi, poleg tega pa ima čez 500 strani.

Čeprav je bilo čtivo zares dolgo, sta se oba strinjala, da je brati vredno, Šalehar je dodal, da zato, "ker bomo tako umrli pametnejši, kot smo se rodili".

Celotni posnetek živih Številk

8 let podkasta Številke z Matevžem Šaleharjem