Oče skakalne dinastije Prevc, Božidar, je bil pred začetkom planiškega skakalnega praznika, na katerem bo skokom in poletom v slovo pomahal njegov prvorojenec Peter, gost oddaje Dobro jutro. V pogovoru s Špelo Močnik in Davidom Urankarjem se je dotaknil tako Petrovih uspehov kot uspehov mlajših bratov Domna in Ceneta, ki se je temu športu že odpovedal, ter, seveda, hčerke Nike, ki bo v Planici dvignila veliki kristalni globus.

Pogovor z Božidarjem Prevcem

Čeprav je Peter Prevc v svoji dolgi karieri nizal uspeh za uspehom, sledili so mu brata in zdaj še sestra, Božidar Prevc poudarja, da se uspehov niso navadili: "Vsak tak uspeh je nov dogodek." Na otroke in njihove uspehe sta z ženo seveda ponosna, vendar Božidar poudarja: "Vsekakor pa ponos pride bolj na koncu. Prej so druga čustva, je veselje, je tudi žalost. V bistvu, kar otrok doživlja, ti doživljaš za njim še bolj potencirano kot on."

Pozneje je razložil še, da je šport velik izziv tudi za starše, s psihološkega vidika: "Če vidiš, da mu (otroku, op. a.) gre, da nima težav, potem si tudi pomirjen, pa ni pomembno, ali je zmagal ali ne. Problem pa je, če vidiš, da ima težave in da se trudi, pa mu ne gre. To je pa tudi za starše zelo hudo."

Priznava, da se na začetku še niso zavedali pomena psihološke podpore, ki jo lahko starši športnikov nudijo otroku; "Ta opora je zelo pomembna, to zdaj vemo iz izkušenj, mogoče je Peter ni bil deležen na začetku, ker pač nismo vedeli, da je to res zelo pomembno. V teh kritičnih situacijah potrebuje nekoga domačega, potrebuje nekoga, da ga objame, da se zjoka, če ne gre."

Kot pravi, je Peter "bolj ali manj slučajno" prišel do tega športa, ker ga je to zanimalo in so mu to v družini omogočili: "Vse druge pa je gotovo Peter potegnil za sabo."

Med prvorojenčevimi uspehi mu je še vedno ostalo v spominu leto 2010, ko je bil Peter na svojih prvih olimpijskih igrah sedmi: "To se je meni takrat zdel skoraj neverjeten rezultat, ki je pozneje počasi postal stalnica, ampak res mi je ta dogodek takrat ostal v spominu." Čeprav priznava, da o tem, kateri sinov skok je bil najlepši ali najbolj legendaren, ni nikoli razmišljal, pa vseeno poudarja dva: "Mogoče svetovni rekord, ko je poletel čez 250 metrov, tega smo največkrat videli. Ali pa leta 2016, svetovno prvenstvo Kulm, ko je naredil telemark v nemogočih razmerah ... Tisto je bilo res že malo na meji čudeža."

"Zagotovo se bo zaradi boljših rezultatov še bolj trdno odločil, da bo prenehal."

O Petrovi odločitvi, da konča športno pot, se v družini niso pogovarjali, je pa Božidar slutil, da bi se kaj takšnega lahko zgodilo: "Ta njegova uradna izjava me ni prav nič presenetila." Zagotavlja, da si sin – kljub odličnim rezultatom v zadnjem obdobju, ki sledijo ravno Petrovi oznanitvi konca kariere – ne bo premislil in bo kariero zares sklenil: "Zagotovo so mu s tem padla bremena z ramen, zato je zdaj veliko lažje. Veliko lažje skače in veliko dlje skače. Zagotovo se bo pa zaradi boljših rezultatov še bolj trdno odločil, da bo prenehal."

Božidar Prevc. Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona
Božidar Prevc. Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona

Nika je bolj trmasta in dosledna kot bratje

Božidar Prevc sicer uspehov svojih otrok na skakalnicah in letalnicah ne pripisuje t. i. "zmagovalni miselnosti", priznava pa, da je imela najbrž nekaj pri tem tudi vzgoja oz. "doslednost za vse naloge, ki jih morajo opraviti, da so pripravljeni". Kot poudarja, je glede tega Nika boljša kot njeni bratje: "Doslednosti ima verjetno Nika več, kot so je imeli vsi drugi trije fantje." "Je bolj trmasta in dosledna ... po žensko," je še pristavil.

Glede vzgoje petih otrok, od katerih so se štirje našli v skokih, pa Božidar Prevc malo v šali pravi: "Delali smo po tistem receptu, da imaš kot mlad deset receptov, pa potem nobeden ne zaleže." Bolj resno je nato dodal: "Delali smo, kar smo vedeli, da je prav. Mislim, da so otroci pobrali tisto, kar vedo, da bodo potrebovali za življenje." Poudarja, da je vesel, da otrok nista prevzela slava in denar: "Da so še vedno na realnih tleh, da še vedno vedo, da je treba po vsakem vzletu tudi pristati."

Kot pravi, je bil letošnji preboj Nike na vrh smučarskih skakalk malo nepričakovan zanje in sploh zanjo: "Upam, da bo znala prenesti vse te posledice, ki jo čakajo."

Strah pred prvim Petrovim in prvim Nikinim poletom

Čeprav velja, da so smučarski skoki med bolj adrenalinskimi športi, pa Božidar Prevc tako oznako zavrača: "To vam lahko tudi kot starš zagotovim, da to ni nevaren šport. Če bi šli v živo gledat smuk v Kitzbühel, bi bili zelo drugačnega mnenja." A kljub temu in dejstvu, da se v družini že dve desetletji vse vrti okoli skokov, je tudi pri starših še vedno prisotna skrb in na trenutke tudi adrenalin, ko spremljata otroke: "Strah me je bilo, recimo, prve letalnice, na kateri je bil Peter, potem nobene več. Ta prvinski strah sem pa zdaj občutil spet na Norveškem ob prvem Nikinem letenju."

V pogovoru pa se je dotaknil tudi Planice in njenega pomena za družino, za skoke in za celotno Slovenijo.