Halle Berry je oskarja osvojila pred 21 leti. Foto: Reuters
Halle Berry je oskarja osvojila pred 21 leti. Foto: Reuters

Na 95. podelitvi oskarjev praktično ni bilo imen, ki so po mnenju strokovnjakov s svojo modno izbiro brcnili v temo, bolj kot ne so vsi po vrsti hvalili izbiro barv, kreacij, modnih dodatkov in pričesk, ki so jih pevke in igralke izbrale za tokratno podelitev. Letos sicer prvič po 62 letih ni bilo klasične rdeče preproge, torej rdeče barve podlage, ampak so največja imena iz sveta zabave v gledališče Dolby Theatre v Los Angelesu prišla po preprogi v barvi šampanjca.

Rihanna v usnjeni kreaciji, ki je poudarila njen nosečniški trebušček. Foto: Reuters
Rihanna v usnjeni kreaciji, ki je poudarila njen nosečniški trebušček. Foto: Reuters

Odločitev za spremembo barve je sprejela kreativna ekipa, ki je dejala, da barva šampanjca pomaga pri "prehodu od dnevne svetlobe do elegantnega večernega dogodka". A voditelj Jimmy Kimmel se je obregnil tudi ob lanski neljubi dogodek, ko je Will Smith na odru prisolil zaušnico Chrisu Rocku, in je spremembo barve preproge pojasnil z besedami, da so s tem "želeli poudariti, da tokrat res ne bomo videli krvi".

Klasični bela in črna

V modnem smislu je bil to predvsem večer svetlečih, belih in črnih elegantnih kreacij, le redke so se odločile za vpadljive barve. Med njimi sta bili Sabrina Elba v zeleni in Cara Delevigne v rdeči obleki oblikovalca Elieja Saaba. Druge so se zatekle k "varni" beli barvi, med njimi Emily Blunt v obtisnjeni, popolnoma preprosto krojeni obleki modne hiše Valentino, in Michelle Williams v Chanelovi kreaciji s pregrinjalom s kristali. Dobitnica oskarja za najboljšo žensko vlogo Michelle Yeoh je prav tako prišla v beli, a v mnogo vpadljivejši in bogatejši Diorjevi kreaciji z diamanti.

Emily Blunt in Dwayne Johnson – prva v preprosto krojeni obleki z ravnimi linijami, drugi v nežno rožnatem suknjiču. Foto: Reuters
Emily Blunt in Dwayne Johnson – prva v preprosto krojeni obleki z ravnimi linijami, drugi v nežno rožnatem suknjiču. Foto: Reuters

Veliko je bilo tudi črne. Med bolj hvaljenimi sta bili pevka Lady Gaga, ki se je odločila za kreacijo iz letošnje jesensko-zimske kolekcije hiše Versace, ki ima prosojni zgornji del in izredno nizek izrez pri bokih. Znova je navdušila tudi visoko noseča pevka Rihanna v usnjeni kreaciji hiše Alaïa, ki je še poudarila njen trebušček.

Popolnoma v drugo smer je šla igralka Cate Blanchett, ki si je prislužila že osmo oskarjevsko nominacijo. Njena elegantna kreacija je imela dodatek pentlje, ki so jo izdelali begunci, ki jim pomaga urad za begunce Združenih narodov. Salma Hayek je z veseljem pozirala s hčerko, fotografi pa so jo oblegali tudi zaradi njene obtisnjene Guccijeve obleke v oranžni barvi z velikim izrezom na prsih. Vedno elegantna Jessica Chastain tudi tokrat ni razočarala, odločila se je za srebrno-črno Guccijevo toaleto, videz pa dopolnila z diamantnim in smaragdnim nakitom.

Sorodna novica Sedem oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, za komedijo Vse povsod naenkrat

Britanka Florence Pugh je izbrala kreacijo nesimetrične obleke, pod katero je imela črne hlače in čevlje s platformo, lase pa si je pobarvala z dvema barvama. Jamie Lee Curtis je po oskarja za najboljšo stransko vlogo prišla v svetleči obleki izpod rok dvojca Dolce in Gabbana, Angela Bassett pa je navdušila z izbiro vijolične.

Pohvalili so tudi Halle Berry v beli satenasti kreaciji z zlatim okraskom oblikovalke Tamare Ralph, Elizabeth Olsen v Givenchyjevi kreaciji in Jennifer Connelly v obleki z nenavadnim krojem okoli vratu, pod katero se je podpisala modna hiša Louis Vuitton. Neopažena ni ostala niti Eva Longoria v kreaciji libanonskega oblikovalca Zuhairja Murada.

Nežno rožnat suknjič po izbiri hčerkic

Med moškimi so prevladovali črni smokingi in metuljčki, bolj drzen je bil le igralec Dwayne Johnson v suknjiču nežno rožnate barve modne hiše Dolce & Gabbana. Kot je dejal, sta ga pomagali obleči njegovi dve majhni hčerki.

Oskarjevski videz zvezdnic in zvezdnikov si oglejte v galeriji.