Cesta smrti je zdaj polna divjih živali

Ta pot je bila nekoč ključna cesta, po kateri so vozili težki tovornjaki in ki je povezovala glavno mesto Bolivije La Paz z amazonskim pragozdom. Zaradi pogostih nesreč si je prislužila vzdevek Cesta smrti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Leta 2007 je Bolivija odprla alternativno pot, prvotna cesta pa je ostala predvsem atrakcija za kolesarje. To ni le rešilo veliko življenj, ampak tudi pomagalo naravi, je pokazala nova študija Društva za ohranjanje divjih živali (WCS).

"Na živali, ko je ta cesta še delovala, je vplivalo onesnaženje, ki so ga povzročala vozila, hrup in prah," je povedala Maria Viscarra, biologinja, ki je sodelovala pri študiji.

WCS je vzdolž poti postavil 35 kamer in na tem območju prepoznal 16 vrst sesalcev in 94 vrst divjih ptic.

"Danes težki tovornjaki ne vozijo več po tej cesti. Biotska raznovrstnost se je vrnila na to območje in lahko vidite ptice, kot so kolibriji, tukani, papige. Tako lepo je, da imamo kraj blizu La Paza, približno 50 minut stran, kamor lahko človek pride in si ogleda naravo na čudovit način," je povedal Guido Ayala, biolog pri WCF-ju.

Čeprav ceste številni vozniki ne uporabljajo več, je pot še vedno posejana s križi v spomin na tiste, ki so umrli na tej poti.

Foto: EPA
Foto: EPA