Uradno odprtje sistema souporabe koles Mbajk maja lani. Foto: BoBo
Uradno odprtje sistema souporabe koles Mbajk maja lani. Foto: BoBo

V službo, šolo, na trening, po nakupih. Tako tisti, ki smo jih vprašali, kam se najpogosteje peljejo z izposojenim kolesom.

"V mesto pridem z busom, potem pa tu vse s kolesom." "Tudi ko grem v trgovino, mi je to super." "Vsakodnevna uporaba, fantastično, da se pripelješ v službo ali kamor greš.

Izposoja je popolnoma preprosta. "Samo aplikacijo si naložiš, odkleneš dve sekundi in je to to. Drago pa tudi ni, 3 evre na leto," je povedal eden izmed anketirancev.

Najbolj obiskane so postaje v bližini študentskega naselja na Gosposvetski, na Glavnem trgu in pri nakupovalnem središču. Skupaj jih je po mestu že 25, a uporabniki pogrešajo še kakšno več, predvsem na desnem bregu Drave.

Mreža se bo še širila, pravi upravljavec, a postopoma. "Ključna zadeva, da sistem deluje, je, da med dvema postajama ne sme biti več kot 400 metrov razdalje. Zakaj? Če je tu zasedeno, vem, da je čez 400 m naslednja postaja in bom tam vrnil," je povedal Marko Kolbl iz Europlakata.

Zato je naslednje nove postaje pričakovati na Cesti proletarskih brigad v smeri proti centru Supernova in na Lentu, ko bo končana njegova prenova.

Izposoja koles Mbajk v Mariboru