Kašmir slovi tudi po svojih nasadih tulipanov. Foto: AP
Kašmir slovi tudi po svojih nasadih tulipanov. Foto: AP

Letos pričakujejo največ turistov v zadnjih desetih letih – že zdaj so jih od januarja našteli več kot 340.000 – in to kljub omejitvam, ko gre za tuje turiste, in nekaj nedavnim nasilnim incidentom.

Turizem je v Kašmirju močno upadel po tem, ko je leta 2019 administracija indijskega premierja Narendre Modi tej pokrajini odvzel poseben status in avtonomijo, za tem pa je prihodke od turizma zdesetkala še pandemija covida-19.

"Še nikdar nismo imeli toliko turistov kot letos – samo marca smo jih našteli 180.000," je za Reuters povedal Sarmad Hafez, direktor turizma za Džamu in Kašmir. Aprila bi lahko to številko še presegli.

Poleg hortikulture in kmetijstva predstavlja turizem eno ključnih industrij za Kašmir in prispeva v gospodarstvo okoli 7 odstotkov.

Foto: AP
Foto: AP

Raj na Zemlji

"Raj na Zemlji", kot se oglašuje ta pokrajina, slovi po jezeru Dal, ki je bil pred več stoletji omiljena destinacija za mogulske cesarje, kadar so želeli pobegniti pred poletno vročino indijskih ravnic. Sloviti bivalni čolni so sami po sebi velika atrakcija jezera, tu je še vrt tulipanov Indire Gandhi, največji v Aziji, pa veličastne gore in ledeniki.

Po Hafezovih besedah oglaševalska kampanja po večjih indijskih mestih in odpiranje novih destinacij privablja več turistov. Čolnar Vali Mohamad Bhat je dejal, da med pandemijo dela ni imel, zdaj pa služi po 1000–1500 rupij (12–19 evrov) na dan in se nadeja tudi odlične poletne sezone.

Mnogi hotelirji in lastniki bivalnih čolnov so povedali, da so turisti rezervirali sobe vnaprej že za nekaj tednov, z zaslužki pa so že lahko poplačali del dolgov. "Cene hotelskih sob so se dvignile za več kot 30 odstotkov v primerjavi z obdobjem pred covidom-19, zdaj pa imamo pravi naval na rezervacije," je povedal Ghulam Hasan Bhat, turistični agent iz Srinagarja.

Jezero Dal. Foto: Reuters
Jezero Dal. Foto: Reuters

Hotelskih sob zmanjkuje

Naval je tako velik, da agencije poročajo, da imajo velike težave najti sobe za svoje stranke, saj so hoteli zasedeni med 80 in 90 odstotkov, podražile pa so se tudi cene letalskih vozovnic. "Na dobrih lokacijah hotelskih sob ni več," je dejal Pronab Sarkar, turistični agent iz New Delhija.

Številni petičnejši turisti iz premožnejših indijskih pokrajin, kot so Gujarat, Delhi in Mumbaj, se zaradi negotovosti, povezanih s pandemijo, zdaj raje odločajo za Kašmir kot za evropske destinacije, navajajo turistične agencije. "Imamo omejeno število luksuznih nastanitev in komercialnih transportov, kar nam predstavlja velik izziv," je dejal Mohamad Jasin Tuman iz Mascot Travels.

A turisti se ne pustijo motiti. Navdep Singh in njegova žena Gurpreet Kaur sta pripotovala v Kašmir iz Avstralije in pravita, da sta nad lepoto pokrajine naravnost očarana. "Prepotoval sem celo Evropo, ampak ta kraj je lepši. Ljudje so topli in prijazni in prav nobenih težav nisva videla tu," je bil navdušen Singh.