Turisti lahko ognjenik opazujejo le od daleč, a je pogled na bruhajočo lavo vseeno osupljiv. Foto: EPA
Turisti lahko ognjenik opazujejo le od daleč, a je pogled na bruhajočo lavo vseeno osupljiv. Foto: EPA

Kot so nekateri izmed njih povedali za Reuters, sta jih k obisku La Palme spodbudili tako radovednost kot tudi želja, da s svojim obiskom pomagajo oživiti povsem sesut turizem na otok. "Na svojevrsten, sicer pasiven način pomagamo. Ogledamo si ognjenik, ki je že sam po sebi nekaj edinstvenega, obenem pa prispevamo k obnovi z denarjem, ki ga zapravimo v hotelu, restavracijah, z najemom avtomobila," razlaga Reinoso z bližnjega otoka Fuerteventura.

Čeprav so kanarske oblasti prepovedale dostop do neposredne bližine ognjenika Cumbre Vieja in zaprle vse bližnje ceste, pa so za številne turiste, ki na otok prihajajo ob 1. novembru, organizirale brezplačne avtobusne prevoze na točke, od koder je ognjenik, ki še vedno bruha lavo, vseeno dobro viden.

Ognjenik sicer bruha vse od 19. septembra, od takrat pa je lava prekrila več kot 900 hektarjev površin, uničila okoli 2000 zgradb in številne plantaže banan, evakuirati so morali okoli 7000 prebivalcev. Na La Palmi, ki je od drugih Kanarskih otokov precej manj turistično razvit, je prav pridelava in izvoz banan ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti.

Vlada premierja Pedra Sancheza je sicer že odobrila milijonsko pomoč prebivalcem pri obnovi otoka in njegovega gospodarstva.