Trubarjeva rojstna hiša v Velikih Laščah. Foto: Trubarjeva domačija
Trubarjeva rojstna hiša v Velikih Laščah. Foto: Trubarjeva domačija

Župan Velikih Lašč Tadej Malovrh je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal, da se v stavbi prepletata tradicionalno in sodobno. Sam objekt je po županovih besedah zanimiv, saj so ohranili dosedanji leseni kozolec, hkrati pa mu dodali nove, sodobne gradnike.

Za naložbo so se odločili, ker občina do zdaj ni imela posebnega središča, ki bi skrbelo za turizem in njegovo predstavitev. Pri odločitvi, da v turistično informacijsko središče preuredijo kozolec na Trubarjevi domačiji, pa je bilo odločilno, da je ta že poznana širše in je tudi na dobri lokaciji, je še pojasnil župan.

Izhodišče za kolesarje in pohodnike

V turističnem informacijskem središču bo mogoče dobiti vse informacije o tem, kaj se dogaja v občini. Poleg izhodišča za vstop na Trubarjevo domačijo bo predstavljalo tudi izhodišče za kolesarske in pohodne poti oz. odkrivanje velikolaške dežele.

Foto: Boštjan Podlogar
Foto: Boštjan Podlogar

Središče bo hkrati skrbelo tudi za podajanje informacij o Mišji dolini. Med drugim bo obiskovalcem ponujalo vpogled v bogato lokalno naravno in kulturno dediščino v obliki razlagalnih vsebin, ki bodo pripravljene za različne starostne skupine. Gre za izkustveno doživljanje največjega območja Natura 2000 v občini in njegovih posebnosti, kot so mokrišča, bogat vodni svet, raznolikost živalskih in rastlinskih vrst, mlinarstvo, žagarstvo in ekstenzivno kmetijstvo.

Krepitev turistične ponudbe

Z vzpostavitvijo turističnega informacijskega središča imajo po Malovrhovih besedah zdaj dokončno vse nastavke, da začnejo drugo stopnjo turizma, to je konkretno prodajo turistične ponudbe.

Nekaj te imajo že pripravljene, povezana pa je predvsem z Gradom Turjak. Med drugim bodo uvedli tudi skupno vstopnico za grad in Trubarjevo domačijo, kar pomeni, da kdor bo obiskal grad, bo lahko obiskal tudi domačijo ali obratno. "S tem dobimo dve zanimivi izhodišči za rekreativno dejavnost, hkrati pa združujemo zgodovino in kulturo," pravi župan.

Projekt turističnega informacijskega središča sta financirala občina in ministrstvo za kulturo.