Na Hrvaškem bi se nad prizorom na fotografiji zmrdovalo okrog 160.000 ljudi. Foto: EPA
Na Hrvaškem bi se nad prizorom na fotografiji zmrdovalo okrog 160.000 ljudi. Foto: EPA

Prebivalce Zagreba od letošnjega svetovnega dneva varstva okolja, 5. junija, z akcijo Zeleni ponedeljek spodbujajo, da bi vsaj ob ponedeljkih uživali zgolj hrano, ki ni živalskega izvora. Z akcijo naj bi pozitivno vplivali tako na zdravje ljudi kot na podnebne spremembe, h katerim veliko prispeva množična živinoreja. ZN so namreč v začetku junija objavili, da se s proizvodnjo hrane ustvari kar 19 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov, kar je več, kot jih ustvari promet.

Zeleni ponedeljek je kampanja hrvaškega društva Prijatelji živali in zagrebške mestne uprave, ki someščanom predlagata, naj vsaj en dan v tednu ne jedo mesa in drugih izdelkov živalskega izvora. Pokrovitelj akcije je zagrebški župan Milan Bandić.

Navade se spreminja v ponedeljek
Ponedeljek so izbrali, ker ljudje ravno prvi delovni dan v tednu začenjajo svoje delovne obveznosti in načrtujejo prihodnje dneve. Raziskave so pokazale, da ljudje lažje spremenijo svoje navade, če z njimi začnejo ob ponedeljkih, so pojasnili v društvu Prijatelji živali.

Zagreb se je kot prvi na Hrvaškem pridružil drugim mestom po svetu, kot so Sao Paolo, Tel Aviv in Cape Town, in številnim mestom od ZDA in Nizozemske do Tajvana in Avstralije, kjer že imajo svoj "mesa prost dan". Prvi zeleni ponedeljek so uvedli v belgijskem Gentu leta 2008. Kmalu pa naj bi se Zagrebu pridružila še Reka.

Organizatorji pričakujejo, da se bodo številni odločili za več "zelenih dni" v tednu in ne samo ob ponedeljkih. Kot je dejal predsednik društva Luka Oman, je cilj, da se akciji pridružijo tudi šole, vrtci in podjetja.

Na Hrvaškem je vegetarijancev okoli 160.000 ljudi, kar je 3,7 odstotka prebivalstva. "To je še zmeraj pod evropskih povprečjem, sicer pa je spodbudno, da je kar 89 odstotkov vprašanih v raziskavi, ki so jo izvedeli v preteklosti, podprlo vegetarijanstvo, tretjina pa je povedala, da bi se lahko odpovedali mesu," je še dejal Oman.

Na spletni strani akcije je navedenih pet razlogov za uvajanje dneva brez mesa - je zdravo, je dobro za naš planet, pomaga k zmanjševanju lakote v svetu, je dobro za živali in je zelo užitno.