Zakon prepoveduje kajenje v restavracijah in barih, vendar dovoljuje posebne sobe za kadilce. Foto: EPA
Zakon prepoveduje kajenje v restavracijah in barih, vendar dovoljuje posebne sobe za kadilce. Foto: EPA

Virginija se je s tem pridružila prestolnici Washington in 27 zveznim državam, ki prepovedujejo ali omejujejo kajenje v javnih prostorih. Kot povsod drugje so kadilci nad zakonom razočarani, nekadilci pa navdušeni.

Tobak so sicer poznali avtohtoni prebivalci Amerike, Virginija pa je postala domovina tobaka leta 1612, ko je priseljenec John Rolfe začel z nasadi in dve leti pozneje so ga že prodajali v Londonu. Tobak je z leti postal glavni izvozni pridelek britanskih kolonij, Rolfe pa si je poleg tobaka prisvojil še znamenito indijansko princesko Počehonto, s katero se je poročil in jo odpeljal pokazat na britanski dvor.

Na tobaku zraslo gospodarstvo ameriškega juga
Tobak je bil že dolga stoletja pred prihodom Evropejcev v Ameriko psihogeno sredstvo, s pomočjo katerega so meditirali vrači. Kmalu po kolonizaciji Severne Amerike pa je postal zaželeno trgovsko blago in poživilo. Priljubljenost tobaka je spodbudila razvoj gospodarstva juga ZDA, dokler ni prvega mesta prevzel bombaž.

Po ameriški državljanski vojni so zaradi sprememb v povpraševanju in sprememb delovne sile "izumili" cigarete, kar je spodbudilo veliko rast tobačnih podjetij - vse dokler se sredi 20. stoletja strokovnjaki niso začeli spraševati o morebitnih usodnih učinkih uživanja tobaka ...