Sprehod po mestu. Foto: Darja Mihalič
Sprehod po mestu. Foto: Darja Mihalič
Istanbul velja za enega zanimivejših mest. Foto: Darja Mihalič
Poulični prodajalci. Foto: Darja Mihalič

Za ljubitelje tulipanov, ki so si ogledali že vse nasade po Sloveniji in okolici in se sprehodili ob pisanih preprogah tulipanov na Nizozemskem, je prav pomlad najlepši čas za obisk tega mesta.
Tulipani so star simbol Istanbula in že skoraj deset let vsako pomlad pripravijo v mestu cvetlični festival, ko po parkih, avenijah, na cestnih krožiščih in v cvetličnih koritih zažari na milijone tulipanov. Letos naj bi jih bilo kar 13 milijonov!

Tulipane so v Turčijo pred več stoletji prinesli iz Perzije in postali so tako priljubljeni, da se obdobje od 1718 do 1730 imenuje tulipansko obdobje. Ta del "stoletja tulipanov" je bil razmeroma miren čas, v katerem se je Otomansko cesarstvo začelo obračati bolj proti Evropi. Tulipansko obdobje ne simbolizira le velikega veselja in ljubezni sultana Ahmeda III. do tulipanov, ampak tudi njegovo miroljubno politiko.
Ne le sultana, ves njegov dvor je zajela tulipanska vročica, tulipani so bili simbol noblese, privilegijev, blaginje. Sultan Ahmed III. naj bi vsako pomlad ob polni luni na vrtu palače priredil slavje - namestili so na stotine vaz, polnih različnih vrst tulipanov, na veje dreves so obesili kletke s kanarčki in slavčki, oblačila dvorjanov in gostov so se ujemala z barvami tulipanov …
Tulipani na vsakem koraku
To je bilo gospodarsko ugodno obdobje - veliki vezir je pospeševal trgovino in spodbujal odnose z drugimi državami. Veliki vezir je bil tudi sam oboževalec tulipanov in ne le po parkih na dvoru, tudi na drugih javnih površinah so sadili tulipane.
Carigrajske elite so vzgajale nove in nove vrste tulipanov, tulipani so se preselili tudi v umetnost in rokodelstvo, najti jih je bilo po domovih in vrtovih, na keramičnih ploščicah, na tekstilu … Motiv tulipanov je zaslediti tako v pesmih kot v slikarstvu. To je bilo obdobje razcveta umetnosti, kulture in arhitekture. Še danes so tulipani utelešenje lepote in popolnosti in hkrati ohranjajo romantičen spomin na tiste čase blaginje in prestiža, pa tudi spomin na krhkost despotske oblasti.

Danes lahko v Istanbulu občudujemo tulipane tako rekoč na vsakem koraku, vredno pa si je vzeti kakšno uro za sprehod po enem največjih javnih parkov v mestu, ki je malo odmaknjen od najbolj znanih turističnih točk, po Emirgan parku, kjer nas na hribu nad Bosporjem ne bo očaralo le cvetje, ampak tudi čudovit razgled.
In nujno je seveda obiskati park ob palači Topkapi, ki je bila štiristo let dom otomanskih sultanov. Z malo domišljije se pisani cvetovi tulipanov spremenijo v turbane, sprehajalci v dvorjane, vetrič z morja pa pravzaprav pihlja prav tako kot nekoč davno …
Darja Mihalič