Ogromen smrkec je bil le eden izmed risanih junakov, ki so zavzeli središče New Yorka. Foto: Reuters
Ogromen smrkec je bil le eden izmed risanih junakov, ki so zavzeli središče New Yorka. Foto: Reuters
Jessica Simpson
Med gosti je bila tudi ameriška ljubljenka, pevka Jessica Simpson. Foto: Reuters

Sprevod 8.000 nastopajočih, med katerimi je bilo okoli 1.600 plesalk in navijačic, 850 klovnov, 12 godb, plastični liki na vrvicah in zvezdniki, kot so Gladys Knight, Jessica Simpson in Kolumbijec Juanes. Vsi ti so bili tokratni udeleženci parade, ki jo že vse od leta 1924 na zahvalni dan v ZDA priredi največja veleblagovnica na svetu Macy's. Natančneje, parada je odpadla le med letoma 1942 in 1944, saj sta bila guma in helij nujno potrebna v vojaške namene.

Tako veliki baloni potrebujejo prostor
Parada je potekala po poti, ki so jo na novo začrtali lani, torej od Central Parka po Šesti in Sedmi aveniji, končala pa se je pri sami veleblagovnici na 34. ulici "velikega jabolka". Cestarji so morali predtem z ulic umakniti ulične svetilke in semaforje, da so naredili dovolj prostora za ogromne balone, ki jih je občudovala tako množica, ki se je zbrala ob ulicah, kot milijoni po vsem svetu.

Med navzočimi na newyorško jutro, ki je bilo precej hladno, je bilo tudi veliko turistov. Neka Londončanka je tako v trenutku, ko je mimo nje prišel ogromni napihljivi smrkec, navdušeno dejala: "V Angliji ne moreš videti česa takega. Imamo parade, a nimamo tako velikanskih napihljivih 'pošasti'. Res zabavno!"

Obama: Stopimo skupaj
Nekoliko manjše parade so se zvrstile tudi v drugih mestih, kot so Detroit, Chicago in Philadelphia. Američani bodo zahvalni dan nadaljevali z ogledom tekem ameriškega nogometa in seveda praznično večerjo s puranom na mizi.

Oglasil se je tudi predsednik Barack Obama, ki je sodržavljane v nagovoru pozval, naj v teh težkih trenutkih stopijo skupaj in pomagajo drug drugemu. "To ni najtežji zahvalni dan v zgodovini Amerike, a veliko članov naše ameriške družine v tem trenutku trpi, zato jim ponudite ramo." Sam bo praznik kot večina Američanov preživel v krogu svoje družine.