V vasi, kjer je kač precej več kot ljudi. Foto: Reuters
V vasi, kjer je kač precej več kot ljudi. Foto: Reuters
Gojijo nekatere izmed najbolj smrtonosnih kač na svetu. Foto: Reuters

Pitoni, gadi, kobre ... skupno kar tri milijone kač, ali, povedano drugače, 3.000 teh plazilcev na enega vaščana. Vstopite v katero koli od več kot sto kačjih farm v vasi, pa boste uzrli kačo na kači, sikajoče v majhnih lesenih škatlah, poroča BBC.

V poletnih mesecih lahko vidite betonske jame, polne najnevarnejših kač na svetu. Še posebej se tu bojijo t. i. "kače petih korakov". Kača je tako smrtonosna, pravijo vaščani, da če vas piči, boste zmogli le pet korakov, preden boste umrli. Plazilce gojijo zaradi mesa, ki ga prodajajo restavracijam, in zaradi njihovih organov, po katerih je v tradicionalni kitajski medicini veliko povpraševanja.

In ob začetku kitajskega leta kače v Dzisičjau pričakujejo dobičkonosnih 12 mesecev. "V letu kače upamo, da se bodo dobički naše družbe podvojili," pravi Jang Hongčang, 61-letni moški, ki je pred več desetletji v vas vpeljal kačjerejo. "Naj nam kača prinese bogastvo in srečo."

Hrana in zdravilo
Jang pravi, da je divje kače sprva lovil za zdravljenje hude bolezni, za katero je trpel kot mladenič. Ko je v tem prepoznal poslovno priložnost, se je preusmeril v kačjerejo in naglo obogatel. Sledili so še drugi vaščani.

Seveda obstaja v reji smrtonosnih plazilcev kar nekaj tveganj in eden od rejcev je za posledicami pika kače že umrl. A z vse večjim povpraševanjem po kačah je nekdanj revna vas Dzisičjao zdaj razmeroma premožna, saj se nekateri prebivalci ponašajo celo z več 10.000 dolarji dobička letno. "Za udomačitev kač so potrebne izkušnje in veščina," razlaga Jang, čigar posel je danes več milijonov dolarjev vredno podjetje. Njegova družba izvaja raziskave o izboljšanju kačje prehrane in o postopkih za inkubacijo jajc, da bi se povečal presežek rojstev.

V kitajski medicini kače slovijo po svojih zdravilnih učinkih. Pogosto jih pijejo v juhi ali v vinu, da bi s tem okrepili imunski sistem pacienta. Jang ima na svoji kačji farmi trgovinico, v kateri prodaja številne izdelke, med njimi tudi kačji prašek. Večino posla sklepa doma, vendar izvaža svoje izdelke tudi na Japonsko, v Južno Korejo, ZDA in Nemčijo. Ni redko, da ljudje prepotujejo več sto kilometrov do Dzisičjaa, da bi prejeli "čudežno" zdravilo. In kot trdijo zadovoljne stranke, deluje.