Tipična nemška božična sladica je (poleg medenjakov) tudi dresdenski božični kolač. V Dresdnu zato vsako leto pripravijo tudi poseben festival, namenjen prodaji in pokušanju kolača, ki bo letos 3. decembra. Foto: EPA
Tipična nemška božična sladica je (poleg medenjakov) tudi dresdenski božični kolač. V Dresdnu zato vsako leto pripravijo tudi poseben festival, namenjen prodaji in pokušanju kolača, ki bo letos 3. decembra. Foto: EPA

Nemška mesta se že pospešeno pripravljajo na naval turistov, ki bodo, vsaj tako upajo, obiskali njihove božične sejme.

Tradicija prirejanja božičnih sejmov v nemško govorečih deželah sega še v srednji vek, na stojnicah pa vsako leto ponujajo tako zamisli za božično-novoletna darila (od skodelic in krožnikov s prazničnimi motivi, do toplih zimskih oblačil in obrtnih izdelkov), kot tudi krajevno hrano in pijačo, značilno za božično-novoletni čas.

Dresden slovi po kolaču, Nürnberg po medenjakih
V Dresdnu na primer pripravljajo poseben božični kolač (navadno z rozinami), posut s sladkorjem v prahu, ki je tako cenjen, da so mu zadnja leta posvetili tudi poseben festival, ki ga bodo letos priredili prvo decembrsko soboto. Eden najbolj znanih božičnih sejmov poteka tudi v Nürnbergu, domu svetovno znanih nürnberških medenjakov, kjer pa si lahko obiskovalci ogledajo še veliko več kot samo pecivo - na glavnem trgu mesta, ki je cvetelo že v srednjem veku, namreč vse do božiča kraljuje mali Jezus (t. i. Christkindl), ki obenem tudi slavnostno odpre praznično tržnico.

Vredno ogleda je tudi več kot 2.000 let staro mesto Regensburg (naseljeno je bilo že v kameni dobi), kjer vsako leto priredijo štiri sejme, na katerih ponujajo tako izdelke krajevnih obrtnikov (na trgu Lucreziamarkt) kot tudi tradicionalne božične dobrote in izdelke - te lahko obiskovalci občudujejo na trgu Neupfarrplatz v osrčju starega mestnega jedra. V vrtu Spitalgarten domuje t. i. adventna tržnica, na gradu Thurn und Taxis pa ljubitelje romantike čaka romantična božična tržnica.

Z dolgo tradicijo se ponaša tudi božična tržnica v Erfurtu, kjer jo prirejajo zadnjih 160 let. V praznično okrašenem starem mestnem jedru je mogoče brskati med obrtnimi izdelki in kulinaričnimi specialitetami dežele Turingije - ponujajo na primer ročno izdelane božične krogle iz pihanega stekla in božično pecivo schittchen (tudi nekakšen sadni kolač), tipično za mesto Erfurt.

Koncerti pevskih zborov, božične predstave, razstave jaslic
Večina mest sicer v predbožičnem času ne ponuja samo nakupovanja in prehranjevanja, pač pa tudi številne kulturne prireditve, obiskovalci si lahko ogledajo razstave jaslic, pravljično okrašena mesta, katedrale itd.

Podobne predpraznične tržnice vsako leto pripravljajo tudi v številnih slovenskih krajih. Večinoma se bodo odprla prihajoči konec tedna.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov predprazničnega dogajanja v različnih nemških mestih.