Foie gras gurmani cenijo zaradi njegove svilnate strukture in bogatega okusa. Foto: Reuters
Foie gras gurmani cenijo zaradi njegove svilnate strukture in bogatega okusa. Foto: Reuters
Postopek, s katerim pitajo gosi, se imenuje gavage. Foto: Reuters
Protesti proti "nehumanem" pitanju gosi v Nemčiji ... Foto: EPA
... in v Franciji. Foto: EPA
Na maščobi pražena gosja jetra. Foto: Reuters
"Prepovejte Kalifornijo, ker je prepovedala foie gras." Tudi za to obstaja stran na Facebooku. Foto: Facebook

Kazen za restavracije, ki bodo gosja jetra prodajala kljub prepovedi, je tisoč dolarjev. In čeprav kalifornijska policija pravi, da nima namena dejavno preganjati ponudnikov foie grasa, aktivisti pravijo, da bodo uporabili vsa sredstva, da restavracijo, ki bi še naprej stregla to jed, spravili na sodišče in zaprli, če bo treba.

Prepoved je sicer morda res dobra novica za gosi, ki jih za to jed posebej pitajo s pomočjo cevi, potisnjenih v goltanec, a perjad je v teh dneh vseeno plačala visok davek. V Kaliforniji so v mesecih pred uveljavitvijo prepovedi namreč doživljali pravo zlato mrzlico za foie grasom (v dobesednem prevodu "mastna jetra"), cenjenim zaradi svoje maslene, svilnate teksture in bogatega okusa.

"Skoraj vsak večer v juniju so imele slovite restavracije po državi na jedilniku foie gras - v več hodih," poroča Los Angeles Times. Na jedilnikih so se tako med drugim znašli krofi iz foie grasa, v plasti zložen foie gras in sladoled iz foie grasa.

Kuharji ogorčeni
V restavraciji Melisse v Santa Monici so zadnje tri mesece za 185 dolarjev ponujali jedilnik, sestavljen iz sedmih jedi s foie grasom. Glavni kuhar je za LA Times povedal, da v vsej svoji kuharski karieri ni nikdar kupil toliko gosjih jeter. "Noro je," pravi. V neki drugi restavraciji v San Franciscu, kjer so prav tako iz foie grasa naredili pravi tematski večer, je nek jedec za CNBC izrazil svoje ogorčenje: "Nikdar si nisem mislil, da bom dočakal dan, ko lahko v Kaliforniji kadim travo, ne smem pa jesti foie grasa."

Tudi Greg Daniels, lastnik Haven Gastropuba v Pasadeni, pravi, da je mislil, da bo prepoved preprosto izginila. "Kuharski mojstri po vsem svetu mislijo, da je to kozlarija. To je najneumnejša stvar, kar so jo Kalifornijci lahko storili, in dokazuje, da so Kalifornijci butasti."

Nekateri podjetniki, odvisni od foie grasa, so se pred prepovedjo izselili iz Kalifornije, vključno s kulinarično spletno stranjo Mirepoix, ki se ukvarja posebej s foie grasom in drugimi gurmanskimi izdelki. Mirepoixova lastnica Laurel Pine je povedala, da ji je prodaja v zadnjih mesecih dejansko štirikratno narasla, saj si ljudje sporno poslastico kopičijo za sušne čase.
Mučenje živali?
Prepoved, ki je začela veljati ta konec tedna, je bila sicer sprejeta že davnega leta 2004, kalifornijske zakonodajalce pa je pri tej francoski poslastici zmotil način pridobivanja. Postopek je namreč videti tako, da gosi in včasih race prisilno pitajo prek kovinske cevi z nadpovprečno količino koruze, tako da se jim jetra zelo povečajo. Borci za pravice živali pravijo, da gre za mučenje, rejci pa trdijo, da cevi živali ne motijo in da gosi celo same pritečejo k njim, ko je čas za hranjenje.

Nasprotniki zakona se bojijo predvsem, da bi ta precedens lahko nekega dne vodil do sankcij proti uživanju mesa. Danes foie gras, jutri piščanci. Zaskrbljeni so, da lahko kalifornijski zakon ohrabri aktivistične vegane, da "ugrabijo" zakonodajni proces za druge cilje.
Francozi niso srečni
Država, ki slovi po svoji nezdravi prehrani, se je v zadnjem času agresivneje lotila nadzora hrane. Prepoved foie grasa sicer temelji na moralnih razlogih, a v New Yorku je tamkajšnji župan Michael Bloomberg prepovedal največje kozarce gaziranih pijač, ker prispevajo k prekomerni telesni teži. Javnost je zgrožena tudi nad t. i. "rožnato sluzjo", stranskim produktom proizvodnje mesa, ki jo Američani uporabljajo v hitri prehrani. Proizvod, o katerem smo pisali tudi na naših straneh, je že prepovedalo več tisoč ameriških šol.

Prepoved foie grasa pa po poročanju Sky Newsa dviga prah tudi v rodni Franciji. Francozi, ki se že dolgo posmehujejo Američanom zaradi njihove slabe prehrane, so se na novi zakon odzvali z globokim neodobravanjem. "Gre za vprašanje kulturnega šoka," je dejala Marie-Pierre Pe iz pariškega Odbora za foie gras. "Si predstavljate, da bi Francija prepovedala kečap ali hamburgerje?"

Kalifornija sicer ni prva, ki je prepovedala foie gras. Leta 2006 je Chicago postal prvo ameriško mesto, ki je uveljavilo prepoved. To je razbesnelo kuharje, obiskovalce restavracij in druge navdušence, prepoved pa je sodišče nazadnje s 37 glasovi proti 6 glasov razveljavilo. Takratni župan Richard M. Daley pa je prepoved označil za "najbolj trapast odlok, kadar koli sprejet v mestu".
Foie gras je prepovedan tudi zunaj ZDA, med drugim v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in Izraelu.