FCO pogosto prosijo tudi za podatke, kje v tujem mestu se da spremljati nogometne tekme. Foto: Reuters
FCO pogosto prosijo tudi za podatke, kje v tujem mestu se da spremljati nogometne tekme. Foto: Reuters
FCO dobi največ prošenj iz južne Evrope. Foto: EPA

Med prošnjami, ki jih je FCO prejel lani, so se tako znašli utišanje preglasnega petelina, prevod napisa za tetovažo in dobava kart za olimpijske igre v Londonu.
Tako je v Rimu nek moški urad prosil, če mu lahko prevede stavek, ki si ga je želel tetovirati, v Pekingu pa se je na FCO obrnila neka ženska, ki je potožila, da so superge, ki jih je kupila, slabe kakovosti.
V Tel Avivu je neka ženska osebje prosila, ali lahko ukažejo njenemu soprogu, naj izboljša svojo telesno kondicijo in se začne zdravo prehranjevati, saj je želela imeti z njim več otrok. FCO je moral tudi reči "ne" nekemu moškemu v Kambodži, ki se je nanje obrnil po pomoč pri zahtevku za odškodnino, potem ko ga je poškodovala - opica.
V Kuala Lumpurju so dobili prošnjo, če bi lahko finačno pomagali nekemu paru, ki je želel svoje otroke poslati v mednarodno šolo, medtem ko je neki moški v Stockholmu uradnike prosil, naj preverijo žensko, ki jo je spoznal prek spleta. Ena od pogostejših prošenj je bila tudi podatek, "kje je najboljši lokal za spremljanje nogometnih tekem".
Med bolj bizarnimi: prošnja za stik s soprogo Paula McCartneyja in razsojanje pri 1.000 funtov vredni stavi, kakšne barve je britanski potni list.

Več kot milijon poizvedb
Med letoma 2012 in 2013 je FCO obravnaval več kot milijon konzularnih poizvedb in pomagal 52.135 britanskim državljanom pri težavah v tujini.

"Osebje FCO-ja pomaga na tisoče britanskim državljanom, ki vsako leto naletijo na resne težave po svetu. Prejmemo pa vsako leto tudi več kot milijon poizvedb, zato je pomembno, da ljudje razumejo, kaj lahko in česa ne moremo storiti zanje v tujini," je povedal Mark Simmonds, predstavnik urada. "Nismo zato tu, da bi pomagali ljudem pri načrtovanju potovanja ali družabnega življenja, pomagamo pa tistim, ki v tujini naletijo na resne težave. Govorim o žrtvah zločinov, žalujočih družinah, ki so izgubili svojca na tujem, ali pa Britancih, ki so jih aretirali ali pridržali."