Čeprav se vam bodo avstrijske porcije dunajskih zrezkov zdele zastrašujoče velike in boste morda že po prvem zrezku nad krožnikom obupali, ne skrbite: po želji vam bodo preostanek obeda zavili za domov. Foto:
Čeprav se vam bodo avstrijske porcije dunajskih zrezkov zdele zastrašujoče velike in boste morda že po prvem zrezku nad krožnikom obupali, ne skrbite: po želji vam bodo preostanek obeda zavili za domov. Foto:

Najslavnejša dunajska specialiteta, od leta 1900 znana kot "dunajski zrezek", naj bi na Dunaj prišla z Milana, kjer se je z "milanskimi kotleti" mastil feldmaršal Radetzky. Značilno avstrijska različica je pripravljena s telečjim mesom, povaljanim v moki, stepenih jajcih in krušnih drobtinah.

Ljubljanski zrezek - dunajski s sirom in šunko
Danes je dunajski zrezek avstrijska narodna jed, ki jo poznamo v številnih izvedbah. "Cordon bleu" je dunajski zrezek, polnjen s sirom in šunko, ta različica pa naj bi prišla iz Švice. Pri nas ga sicer na jedilnikih gostiln poznamo kot ljubljanski zrezek. "Pariški zrezek" je klasična francoska jed, zelo podobna dunajskim zrezkom, a brez krušnih drobtin. Na Dunaju pa zrezke pripravljajo ne le iz teletine, ampak tudi iz svinjine in piščančjega mesa.

Čeprav zaradi že pregovorno zasoljenih dunajskih cen velja rek "Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj", pa je med obiskom avstrijske prestolnice in ogledovanjem številnih znamenitosti, ki jih ponuja, vendarle treba nekaj pojesti. Če ste že na Dunaju (in niste vegetarijanka ali vegetarijanec), si privoščite "dunajca".

Legendarni "pajzl" Zu Den Zwei Lieserln
Eden najznamenitejših krajev, kjer na Dunaju strežejo to slavno specialiteto, je gostilna Zu Den Zwei Lieserln na Burggasse 63, ki teče vzporedno z eno najslavnejših dunajskih nakupovalnih ulic, Mariahilfer Strasse. Ta dunajski "pajzl" uživa že kar legendarni status, tja že desetletja zahajajo slavne osebnosti, politiki, pisarniški uslužbenci in študentje. Tam strežejo šest različic dunajskih zrezkov, pa tudi druge dunajske specialitete in celo dve vegetarijanski jedi.

Leseni stenski opaži, preprosti stoli in karirasti prti ustvarjajo domačno vzdušje, še bolj privlačen pa je letni vrt, ki obratuje v toplejših mesecih. Hišni zrezek, polnjen z gorgonzolo, šunko in salamo menda nikoli ne razočara in jedca nasiti za dolgo. V gostilni, ki jo priporoča tudi "popotniška biblija" Lonely Planet, smo se dodobra najedli za dobrih 10 evrov na osebo. Poleg "dunajca" pa se seveda najbolj prileže vrček svetlega piva ...