DJ Tiesto je tudi v Ljubljani dokazal, da zna privabiti množice. Foto: EPA
DJ Tiesto je tudi v Ljubljani dokazal, da zna privabiti množice. Foto: EPA
Deadmau5, ta hip eden najbolj zaželenih in bolj izvirnih didžejev, je znan po tem, da niti za hip ne sname svoje glodalske maske. V Ljubljano prihaja 24. junija v sklopu Dance Republic. Foto: EPA
Eden vodilnih klubov v Las Vegasu - Encore Beach Club.
Starosta didžejev, Pete Tong, od zdaj tudi v Vegasu. Foto: EPA
Swedish House Mafia spreminja način poslovanja v Las Vegasu. Foto: EPA

A v nevadski puščavi vzhaja nova zvezda, taka, ki melodije menja za "beate", elegantne obleke pa za laserje. Nad Las Vegas so se zgrnili najboljši mednarodni didžeji.
Po stopinjah "Ratpackovcev" tako mesto greha zdaj osvajajo nekateri najbolj hvaljeni in priljubljeni evropski didžeji, ki so zasedli klube in igralnice po mestu, za svoje nastope pa zahtevajo honorarje, ki se jih ne bi sramovali niti največji rock in pop zvezdniki.
"Las Vegas se je odprl ideji, da današnji mladini ni več bistveno vrtenje rulete, ampak vrtenje didžeja," razlaga Nick Stevenson, urednik revije za plesno glasbo Mixmag. "Didžeji sklepajo ekskluzivne posle, podobno, kot so to delali na Ibizi v 90. letih. Nova zlata mrzlica je zdaj dance glasba."

Od Tiesta do Deadmau5a
Na mednarodni konferenci dance glasbe, ki je prejšnji konec tedna potekala na Ibizi, so delegati razpravljali, ali bi prestolnica igralništva lahko postala naslednja prestolnica dancea. Že zdaj je drugi največji tovrstni center - takoj za Ibizo - in lužo prečka cela vrsta zvezdnikov mešalne mize, med njimi:

- Pete Tong je za svojo prvo lasvegaško domovanje aboniran v Encore Beach Clubu.
- Prejšnjo soboto je nizozemski DJ Tiesto začel svoj abonma v Hard Rock Cafeju.
- Deadmau5, izjemno zaželenega didžeja z mišjo masko (v Ljubljani bo nastopil 24. junija), prav tako najdemo v Encore Beach Clubu (za nedavni lasvegaški set naj bi mu plačali kar 200.000 dolarjev).
- Francoski zvezdnik David Guetta gosti svoje F***Me I'm Famous zabave ob bazenu v Wet Republic v MGM Grandu.

Tong je na konferenci na Ibizi povedal: "Želel sem si priti noter. Nekaj se je nedavno spremenilo v Vegasu in elektronska glasba začenja prevzemati mesto. Igralnice so nekoč kot vabo uporabljale izvajalce, kot sta Sinatra in Dean Martin, a zadeva se je razvila in zdaj je kraljica dance glasba."

Medtem ko so oblasti na Ibizi prepovedale številne zunanje prireditve, lahko zabave ob bazenu v Vegasu privabijo do 10.000 ljudi, nadaljuje Tong. Ob tem dodaja še, da je mesto postalo drugo največje mesto po abonmajih dance glasbe na svetu, njegova prednost pa so vrhunska zvočna oprema, orjaški, po meri delani klubi in bleščeči šovi. "Nihče ne priredi takega šova kot Vegas - oni ga popeljejo na naslednjo raven."

"Denar sveta vladar"
Velik in vihrav, Las Vegas ni nikdar skrival svoje ljubezni do dolarja in didžeji zvenečih imen privabijo mlado in premožno klientelo, razlaga Amy Thomson, menedžerka Swedish House Mafie, ki so glavni nastopajoči na lasvegaškem festivalu dance glasbe Electric Daisy. "V Vegasu je denar sveta vladar," pove Thomsonova.
"Če vaš izvajalec ne bi prinašal dobička, ga ne bi najeli. Ko gredo ljudje na koncert, morda kupijo eno pijačo ob vhodu in eno med koncertom. Ko pa ljudje pridejo na naše šove, ne pridejo, da bi gledali, pridejo, da bi rejvali od dve uri do osem ur in kupovali pijače po 20 dolarjev."

V najboljših klubih ni nič nenavadnega za najboljšo mizo porabiti najmanj 50.000 dolarjev in ko bodo igrali Swedish House Mafia, ne bodo imeli težav zapolniti teh miz, zatrjuje Thomsonova. Po nedavnem nastopu nekega večjega dance didžej seta v klubu Marquee, ki se imenuje palača hedonizma, so imeli največji zaslužek na šampanjcu. "Privabimo veliko mladih, bogatih podjetnikov in ko pridejo k nam, se popolnoma spustijo z verige."
Moč nekega takega izvajalca je taka, da imajo z barom dogovor, da poberejo del dobička, ki naraste do 500 odstotkov, ko nastopajo Skandinavci, dodaja Thomsonova. "Popolnoma redefiniramo način, kako se sklepa posle."

Elektronika se prodaja
Lasvegaško ljubezen do elektronske glasbe poganja bolj kot strast do žanra ljubezen do zelencev, meni Thomsonova. "V Las Vegasu ni posluha za kredibilno glasbo, vse, kar jih zanima, je tisto, kar se prodaja, in trenutno je to elektronska glasba."

Nekateri glasbeni veterani so imeli zadržke glede lasvegaške nove norije do "beatov", pove ustanovitelj konference na Ibizi Ben Turner. "Eden izmed strahov je, ali se bodo vegaški promotorji držali tovrstne glasbe. A kar koli se zgodi v Vegasu, elektronska glasba je prodrla v ZDA in ne gre nikamor."