Kljub pospešeni peki slaščic pa se Portugalska iz recesije najverjetneje še ne bo izkopala tako kmalu. Foto: Reuters
Kljub pospešeni peki slaščic pa se Portugalska iz recesije najverjetneje še ne bo izkopala tako kmalu. Foto: Reuters

Za izvoz kolača z jajčno kremo, imenovan pastel de nata, se zavzema tudi portugalski gospodarski minister Alvaro Santos Pereira.

Santos Pereira, ki s projektom še ni seznanjen, je o okusnosti kolača, ki so ga na Portugalskem prvič spekli pred nekaj stoletji, prepričan že nekaj časa. Skladno s tem verjame o uspehu izvoza te portugalske nacionalne sladice. "Pastel de nata je eden od najznačilnejših portugalskih izdelkov. Zakaj ga potem nikoli nismo izvažali?" se je minister spraševal na januarskem poslovnem panelu.

Ob tem vprašanju je portugalske podjetnike pozval, naj razmišljajo "mednarodno". Opozoril je na velik uspeh ameriškega izvoza hamburgerjev in krofov ter izrazil prepričanje, da bi bil lahko uspešen tudi portugalski izvoz nata.

Vir nacionalnega ponosa
Kolač z jajčno kremo, prelit s sladkorno glazuro in posut s cimetom, je sestavljen iz tankih plasti testa. Po njem na Portugalskem veliko povprašujejo tako domačini kot turisti. Skozi leta je tako kolač postal vir nacionalnega ponosa in spomina na lenobne dni v lizbonskih kavarnah.

Četudi bo mednarodna veriga kavarn Be-business, ki je že pripravila načrt promocije pastela de nata v tujini, uspela, pa verjetno ne bo rešila recesije.

Portugalska, katere gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za tri odstotke, se na vso moč trudi ustaliti javne finance, zaradi nevzdržno visokih stroškov posojil pa je bila lani prisiljena zaprositi za 78 milijard evrov pomoči držav evropske monetarne unije in Mednarodnega denarnega sklada. Tako kot druge ranljive evrske države se tudi portugalske oblasti zavzemajo za okrepitev rasti bruto domačega proizvoda z izvozom.