Nevarnosti takšnega početja so tako nevarnost ozeblin kot sončnih opeklin. Foto: Youtube
Nevarnosti takšnega početja so tako nevarnost ozeblin kot sončnih opeklin. Foto: Youtube

To sibirsko mesto je dobilo ime po bratih Šeregeševij, ki sta leta 1912 v tistih koncih odkrila velika nahajališča železa. Danes pa številni Rusi od blizu in daleč prihajajo v Šeregeš na zimske radosti, predvsem uživajo v smučanju in deskanju. Smučarska sezona je tu dolga od novembra do maja, pozimi pa se temperature lahko spustijo vse do -40 stopinj Celzija.

"Najboljši sneg v Rusiji"
Svetovni deskarski vodnik je za Šeregeš celo napisal, da ima "najboljši sneg v Rusiji" in da je to odlično smučišče, navkljub pregovornemu sibirskemu mrazu in oddaljeni lokaciji, saj je ruska prestolnica Moskva oddaljena osem ur. Toda o Šeregešu se med Rusi širi glas, da je sneg tu "suh in hiter", da je za zabavo, tudi nočno, poskrbljeno, in da je nasploh utrip zelo sproščen, zato si počitnice tukaj zaželi vse več ruske mladine, ki želi biti "in" - in ki si to lahko tudi privošči, seveda.

In prav ruske mladenke so si omislile novost - po hribu navzdol se spuščajo v oblačilih, ki bi jih prej pričakovali na plaži - v vročih hlačkah ali bikiniju. Nič čudnega, da so ostali obiskovalci to ujeli s kamero in posnetki so obkrožili svet.

Mimogrede, v bližini Šeregeša bo kmalu zrasel tudi Jetijev park, ki bo posvečen mitskemu snežnemu možu, o katerem kroži legenda, da so ga opazili v ruskih gorah. Zgradili bodo zabaviščni park, hotel in muzej.