Gran Via se začne vzpenjati pri fontani Cibeles, kjer se križajo vse glavne prometnice Madrida. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Gran Via se začne vzpenjati pri fontani Cibeles, kjer se križajo vse glavne prometnice Madrida. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Gran Via
Gran Via ja poznana po svojih restavracijah, gledališčih in trgovinah. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Gran Via
Gran Via se od Calle de Alcala vije vse do Plaza de Espana, dolga pa je kilometer in pol. Foto: MMC RTV SLO
Gran Via
Po vsej Gran Vii je tudi pet postaj podzemne železnice. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič

Madridska Gran Via je kozmopolitska avenija, posuta z modernimi zgradbami v slogu art decoja, številnimi trgovinami in impresivnim seznamom gledališč. Ulica, ki v kilometru in pol povezuje Calle de Alcala na eni strani in Plazo de España na drugi, predstavlja glavno prometno, nakupovalno in zabavno arterijo Madrida in pooseblja moderno špansko prestolnico.

S svojimi stavbami, bankami, trgovinami, restavracijami, bari, kini, gledališči in postajami podzemne železnice je Gran Via okno Madrida, mesto srečanj in sprehajališče. Vse od svojega "rojstva" je zelo priljubljena destinacija tako za Madridčane kot turiste, ki jih privabljajo veliki hoteli, trgovine, gledališča in restavracije, pa tudi živahno nočno življenje, kjer se lahko v prometnem zamašku znajdete tudi ob štirih zjutraj. Če obiščete Madrid, se Gran Vii nikakor ne morete izogniti, tega pa, verjemite, tudi nočete.

Prvo opeko so postavili leta 1910
Ideja, da bi z eno dolgo in široko ulico povezali vzhodni in zahodni del Madrida, se je rodila v 19. stoletju, a se je uničenje starih stavb, ki so jih morali umakniti za novo ulico, začelo šele 4. aprila 1910. Številne male, zavite ulice in cele vrste stavb so zravnali s tlemi, da bi naredili prostor za enega velikopoteznejših veljakov tistega časa.

Prvi del Gran Vie, od Calle de Alcala pa do sredine, so gradili med letoma 1910 in 1920. Ta del še ohranja duh 19. stoletja in se spogleduje s pariško arhitekturo, druga polovica ulice, ki so jo gradili od leta 1925 in jo dokončali leta 1929, pa pooseblja ameriški stil. Na obeh straneh ulice so stavbe, ki dajejo madridskemu Broadwayu poseben in nezamenljiv značaj.

Zadnji del Gran Vie vodi do trga Španije (Plaza de España), velikega trga, ki mu kraljujeta dva nebotičnika, ki so jih zgradili v 50. letih prejšnjega stoletja, Edificio de España in Torre de Madrid.

Številni arhitekturni presežki in paša za oči
Nova ulica je ponujala odlično priložnost za arhitekte, ki so si lahko dali duška z idejami in predstavili vse najnovejše smernice v arhitekturi in tako Gran Vio odlikujejo visoke stavbe iz 20. stoletja s prelepimi modernimi okrasji. Najbolj znana in tudi najimpresivnejša stavba, ki stoji čisto na začetku (ali koncu) Gran Vie je stavba Metropolis (Edificio Metrópolis). Leta 1911 sta jo zgradila arhitekta Jules in Raymond Février v romanskem stilu z veličastnimi korintskimi stebri ter ogromno kupolo, ki je okrašena s 24-karatnimi zlatimi listi in na vrhu katere stoji kip Zmage.

Ena izmed znamenitosti Gran Vie je tudi stavba Grassy (Edificio Grassy) s svojim malim stolpom, ki so jo zgradili leta 1917. Zanimiva je stavba Telefonice, ki je prvi madridski nebotičnik in s svojimi 88 metri najvišja zgradba Madrida. Leta 1929 sta jo postavila Ignacio de Cárdenas in Lewis S. Weeks. Zanimiva je tudi palača tiska (Palacio de la Prensa), ki jo je v slogu art decoja zgradil Pedro Muguruza Otaño.

Madridski Broadway na trgu Callao
Gran Via je poznana tudi po gledališčih, ki s svojimi mednarodnimi predstavami predstavljajo konkurenco londonskemu West Endu in newyorškemu Broadwayu. Ob obisku Madrida tako skoraj ne morete, da si ne bi privoščili gledališke ali filmske predstave v enem izmed številnih gledališč ali pa vsaj pokukali v kakšno dvorano in si ogledali njihovo prelepo notranjost. Epicenter gledališkega dogajanja na Gran Vii je trg Callao (Plaza de Callao), ki so ga poimenovali po bitki pri El Callau in kjer se razprostirajo ogromni plakati ter oglašujejo gledališko in filmsko dogajanje.

Oglejte si posebno stran, ki so jo ob stoletnici Gran Vie pripravili pri španskem časopisu El Mundo.

Kot velja v Španiji: Zabava, zabava, zabava
Kot se za Špance spodobi, so se Madridčani na jubilej ene svojih najpomembnejših ulic dobro pripravili, saj so slovesnosti in zabave potekale že nekaj mesecev in se bodo še nadaljevale. Vsako nedeljo poteka voden ogled Gran Vie, kjer lahko na zabaven in poučen način izveste vse o zgodovini in pomenu ulice, vsako praznovanje v mestu ne mine brez posebne omembe glavne ulice, mestne oblasti so priredile številne fotografske razstave, kralj Juan Carlos pa je na začetku Gran Vie, na mestu, kjer so postavili prvo opeko, odkril posebno plaketo. V nedeljo, prav na dan, ko bo ulica stara sto let, pa bodo na trgu Callao priredili posebno praznovanje, kjer bodo Madridčanom postegli tudi z ogromno torto.