Vstopnico je mogoče rezervirati prek spleta, lahko se kupi tudi pri lokalnih redarjih. Foto: AP
Vstopnico je mogoče rezervirati prek spleta, lahko se kupi tudi pri lokalnih redarjih. Foto: AP

Začel je veljati že dolgo napovedan ukrep, ki določa, da morajo enodnevni izletniki od zdaj za obisk zgodovinskega središča Benetk na dneve z največ obiska, kar večinoma vključuje konce tedna, plačati pet evrov. Benetke so prvo večje mesto na svetu, ki je uvedlo takšno shemo.

Unescovo svetovno dediščino želijo pred presežnim turizmom zaščititi tako, da odvrnejo dnevne obiskovalce in po besedah ​​župana Luigija Brugnara narediti mesto spet "primerno za življenje". Glavni beneški otok je namreč od zgodnjih 50. let prejšnjega stoletja izgubil več kot 120.000 prebivalcev, ki jih je pregnal predvsem množični turizem.

O ukrepih imajo nekateri pomisleke. Foto: AP
O ukrepih imajo nekateri pomisleke. Foto: AP

Vstopnico je mogoče rezervirati prek spleta, lahko se kupi tudi pri lokalnih redarjih, ki bodo sicer izvajali naključne preglede na petih glavnih točkah prihoda, vključno z železniško postajo Santa Lucia. Kršiteljem grozi kazen med 50 in 300 evri.

Poskusna doba bo trajala do 14. julija. Prebivalci, vozači, študenti in otroci, mlajši od 14 let, so izvzeti iz pravila, enako velja za turiste, ki prenočijo.

Beneški svet je sporočil, da je za prvi dan, 25. aprila, ki je državni praznik v Italiji, kar 5500 ljudi rezerviralo vstopnico, kar je v mestno blagajno prineslo 27.500 evrov. Čeprav je Brugnaro zanikal, da gre za pobudo za ustvarjanje denarja, je obljubil znižanje lokalnih davkov za prebivalce, če bo shema uspešna, poroča Guardian.

"Lahko vam povem, da je skoraj celotno mesto proti temu"

Toda več stanovskih odborov in združenj je na dan uvedbe načrtovalo proteste in trdilo, da pristojbina ne bo pripomogla k rešitvi vprašanja. "Lahko vam povem, da je skoraj celotno mesto proti temu," je dejal Matteo Secchi, ki vodi aktivistično skupino prebivalcev in je oblasti obtožil, da so znamenito italijansko mesto v laguni spremenile v tematski park. "To je slaba slika za Benetke. Ali se šalimo?" je še nadaljeval.

O uspehu ukrepa dvomi tudi Federica Toninello, ki vodi stanovanjsko združenje ASC, ki meni, da pet evrov pač ne bo odvrnilo večjega števila ljudi, težava pa po njenem mnenju pravzaprav sploh ne tiči v enodnevnih obiskovalcih, ampak je krivo pomanjkanje cenovno dostopnih stanovanj, kar pa je krivda ponudnikov nastanitev, kot je Airbnb. Po njenem mnenju bi tega oblasti morale omejiti.

Lokalna podružnica Arci, združenja za kulturne in socialne pravice, ki poudarja, da bo pristojbina neučinkovita in samo ustvarila neenako obravnavo med različnimi kategorijami obiskovalcev, bo turistom delila "simbolične potne liste", da bi poudarila "dvomljivo ustavno legitimnost" ukrepa v smislu omejevanja prostega gibanja.

Za zasebnost naj se ne bi bilo treba bati. Foto: AP
Za zasebnost naj se ne bi bilo treba bati. Foto: AP

Zbiranje podatkov naj bi bilo koristno

Niso pa vsi proti najnovejšemu pravilu. "Služilo bo za zbiranje osnovnih podatkov in pomoč pri uravnavanju turističnih tokov, ki v določenih obdobjih leta povzročajo škodo krhkemu mestu, kot so Benetke," je povedal Tommaso Sichero, predsednik združenja lastnikov trgovin v Benetkah.

Kljub kritikam je beneški svetnik za turizem Simone Venturini dejal, da se uprava veseli te "pustolovščine", s katero končno obravnavajo množični turizem. Medtem ko se nekateri sprašujejo glede zasebnosti, ker morajo ljudje vnašati svoje podatke v sistem rezervacij, je Venturini dejal, da bi bilo orodje lahko koristno pri "zagotavljanju natančnejših informacij o številu obiskovalcev".