Eifflov stolp že skoraj 130 let krasi (oziroma po mnenju nekaterih kazi) panoramo Pariza. Foto: Reuters
Eifflov stolp že skoraj 130 let krasi (oziroma po mnenju nekaterih kazi) panoramo Pariza. Foto: Reuters

Neznani kupec iz Azije, ki je dražil po telefonu, je za 14 železnih stopnic iz leta 1889 odštel več kot desetkrat višji znesek, kot so ga pričakovali pri dražbeni hiši Artcurial.

Dražba dela stopnic, ki so nekoč povezovale drugo in tretje nadstropje stolpa, je bila po poročanju francoskih medijev burna. Ponudba, za katero je vladalo veliko zanimanje, je pritegnila zanimanje številnih kupcev iz tujine, izklicna cena 40.000 evrov pa je med dražbo izjemno hitro naraščala.

Dražilec Francois Tajan je povedal, da je bitka za del stopnic z Eifflovega stolpa pokazala, kako veliko zanimanje vlada za spomenik, ki je pravzaprav "emblem francoske kulture".

Znameniti pariški stolp, visok 324 metrov, so leta 1889 postavili po načrtu francoskega inženirja Gustava Eiffla. Kmalu je postal najbolj prepoznavna pariška znamenitost in je še danes eden najbolj obiskanih spomenikov v Franciji. Prav tako velja za tretjo najvišjo zgradbo v državi.

Stopnice, katerih del so ponudili na dražbi, so iz stolpa odstranili leta 1983, zato da so vanj umestili dvigalo. Zrezali so jih na 24 delov, visokih od dveh do devetih metrov. Številne dele stopnic so odkupili muzeji, nekaj jih je umeščenih v vrtove japonske fundacije Joši, poleg kopije Eifflovega stolpa.

Najvišjo ceno doslej je del stopnic dosegel na dražbi leta 2013, ko so 19 stopnic prodali za 220.000 evrov.