Pohodniki lahko pot na Sinji vrh začnejo na vipavski strani. Foto: RTV SLO
Pohodniki lahko pot na Sinji vrh začnejo na vipavski strani. Foto: RTV SLO

Na višini dobrih 1.000 metrov lahko doživite še marsikaj prijetnega: nekateri se gor le umaknejo iz doline v vročih poletnih dneh, drugi uživajo v pohajkovanju po neskončnih gozdnih pešpoteh, tretji jadrajo s padali, kolesarijo in streljajo z lokom. Svoj prostor so našli tudi športni plezalci, ki so v bližini odkrili stene za plezanje.

Sinji vrh je tudi odlično izhodišče za oglede bližnjih zanimivosti: jam, vrtač, škrapelj, ledenic, Smrekove drage, Otliškega okna, kamnitega stebrastega znamenja v obliki svetilnika ob glavni cesti na Predmeji ter drugih zanimivosti. Tik pod vrhom vas pričaka turistična kmetija.

Do Sinjega vrha lahko pridete z dveh smeri, in sicer iz Ljubljane proti Logatcu, od tam pa skozi Črni vrh do Cola, kjer zavijete proti Predmeji. Na Otlici vas bo kažipot ob cesti opozoril, kje morate zaviti na Sinji vrh. Druga možnost: iz Ajdovščine prek Lokavca, Predmeje in Otlice.

Do Sinjega vrha se lahko povzpnete tudi peš. Za ljubitelje daljših tur priporočamo izhodišče v Ajdovščini - izvir Hublja - planinske poti so dobro označene.

Če pa se radi sprehodite na krajših progah, potem si za izhodišče poti izberite Otlico. Avtomobil lahko parkirate pri cerkvi sredi vasi, od tam pa vas bo pešpot peljala mimo Otliškega okna in mnogih drugih naravnih ter kulturnih znamenitosti.

Lan Dečman