Okoli Krnskega jezera je veliko s praprotjo preraslih strelskih jarkov iz obdobja 1. svetovne vojne, ko je tu potekala soška fronta. Foto: RTV SLO
Okoli Krnskega jezera je veliko s praprotjo preraslih strelskih jarkov iz obdobja 1. svetovne vojne, ko je tu potekala soška fronta. Foto: RTV SLO
Zlata pogačica.
Na travnikih rastejo tudi zlate pogačice. Foto: RTV SLO

Ležali smo na travnatem obrežju in dremali na soncu po pretirano hitrem vzponu iz Lepene. Zavedla nas je prijetna pot v senci krošenj, tako da smo zmerno strmo mulatjero prehodili v poldrugi uri.

Čeprav smo sprva nameravali osvojiti Krn, smo si zaradi vročine premislili in si privoščili razkošje lenobnega posedanja ob jezeru, ki smo ga uvrstili med najprijaznejša jezera Julijskih Alp.

Jezero v osrčju krnskega pogorja
Njegov breg utrujenim planincem nudi mehko ležišče za počitek, otrokom pa veliko veselja s krmljenjem umetno naseljenih ribic - pisancev. V 380 metrov dolgem in 150 metrov širokem jezeru živi 24 vrst živali, med katerimi prevladujejo drobni raki. Okoli jezera so botaniki našteli 40 vrst rastlin, ki jim kraljuje redek rumenocvetni Kernerjev mak.

Do jezera nas je pot vodila iz Lepene v dolini Trente, kjer smo pustili avtomobil pri Domu dr. Klementa Juga. Pod tovorno žičnico smo se povzpeli do njene zgornje postaje, od tam pa mimo merilca višine snega (mimogrede, snežna odeja je bila najvišja lani, ko se je povzpela čez tri metre) do Koče pri Krnskih jezerih (1.385 m). Jezeri sta namreč dve, vendar je drugo, Dupeljsko, ki leži v bližini koče, mnogo manjše.

B. R.